Student Agency zvýšila v novém roce ceny o desetinu

03.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Jeden z největších tuzemských autobusových dálkových dopravců Student Agency zvýšil od začátku ledna ceny jízdného zhruba o deset procent. Řekl to generální ředitel Radim Jančura. "Na některých linkách, kde byla cena zaváděcí, jsme zvýšili více," dodal.

Například na lince Brno - Praha, Roztyly se jízdné zvýšilo z 95 na 130 korun. Základní jízdné na trase Praha, Florenc - Brno vyjde na 200 Kč místo dosavadních 180 korun.

Důvodem je zvýšení sazby DPH na devět procent a také stoupající ceny motorové nafty. Žluté firemní autobusy jezdí vedle linky Praha-Brno například mezi Prahou a Ostravou, Libercem, Plzní nebo Karlovými Vary a na mezinárodních linkách po Evropě.

Konkurenční společnost Asiana podle ředitele Alexeje Litvina ceny základního jízdného na trase z Prahy do Brna a Karlových Varů zatím nezměnila. V závěru roku dopravce ceník doplnil o nízkonákladové jízdenky. Jejich cena stoupá od jedné koruny podle blížícího se termínu odjezdu a obsazenosti autobusu. "Dá se tedy odpovědět tak, že ceny nyní měníme průběžně," dodal.

Ceny od začátku roku ze stejných důvodů zvýšil i další velký dopravce ČSAD Jihotrans. Na regionálních linkách do 20 kilometrů si lidé připlatí od jedné do čtyř korun, na dálkových spojích nad 130 kilometrů bude jízdenka dražší o šest až osm korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK