Z hlavního trhu burzy na volný přejdou akcie tří plynáren

03.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Hlavní trh pražské burzy opustí od 4. ledna na vlastní žádost akcie společností Severomoravská plynárenská, Středočeská plynárenská a Východočeská plynárenská ze skupiny RWE. Nově se budou obchodovat na méně prestižním volném trhu. Počet akcií na hlavním trhu tím klesne na 18. Přeřazení oznámila burza na webových stránkách.

Hlavní trh je nejprestižnějším segmentem oficiálního trhu burzy, na němž jsou umístěny nejvíce obchodované cenné papíry. Na hlavním trhu musí emitent cenných papírů plnit obsáhlé informační povinnosti, například zveřejňovat čtvrtletní ukazatele hospodaření, změny ve finanční situaci a složení akcionářů i personální změny.

Na volném trhu burza klade na emise a jejich emitenty mnohem menší nároky. Tento trh je tedy určen pro cenné papíry, jejichž emitenti mají zájem, aby byly kótované, ale přitom nejsou ochotni plnit nadstandardní informační povinnosti. Na volném trhu burzy je nyní 11 emisí akcií.

Investoři o akcie zmíněných plynáren loni na burze nejevili žádný zájem. Akcií Severomoravských plynáren změnilo majitele za 180.000 korun a v kolonce obchodů Středočeské a Východočeské plynárenské byla dokonce nula. Obchody s atraktivními akciemi se přitom počítají v násobcích milionů korun denně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK