Stát loni hospodařil s nižším deficitem, činil 66,4 mld. Kč

03.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Stát v roce 2007 hospodařil s deficitem 66,4 miliardy korun, což je zhruba o 25 miliard korun nižší schodek, než schválila Poslanecká sněmovna. Na tiskové konferenci to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Za lepšími výsledky podle něj stojí dobrý vývoj ekonomiky, nižší loňské výdaje státu a zároveň vyšší příjmy z daní.

Za celý loňský rok původně ministerstvo plánovalo schodek 91,3 miliardy Kč, počátkem října ale díky lepší hospodářské situaci odhadlo schodek na 81 miliard korun. Podle metodiky EU ESA 95 byl loňský schodek rozpočtu 40,4 miliardy korun. Letošní rozpočet zatím počítá se schodkem téměř 71 miliard korun, tedy s celkovými výdaji 1,107 bilionu korun a příjmy 1,037 bilionu. "Deficit v příštím roce nebude zcela určitě vyšší, předpokládáme, že bude spíše nižší," uvedl Kalousek.

Do lepšího hospodaření státu se podle něj promítly výborný výkonnost ekonomiky, nižší nezaměstnanost, růst platů a mezd, a tím i nižší výdaje na sociální dávky. "Tyto lepší než očekávané výsledky jsou společným znakem všech zemí eurozóny. U všech došlo k lepšímu vývoji," uvedl Kalousek.

Výsledky hospodaření státu podle něj ukazují, že správci jednotlivých rozpočtových kapitol, tedy především ministerstva, nejsou schopni reálně utratit přidělené peníze. Ke konci loňského roku je totiž v rezervních fondech 96,6 miliardy korun. Proto chce ministr navrhnout vládě zvláštní režim správy fondů, který by utrácení těchto peněz reguloval.

Schodek veřejných rozpočtů za loňský rok je podle metodiky ESA podle Kalouska 1,9 procenta hrubého domácího produktu. Důvodem je i metodická změna související s rezervními fondy. Jinak by byl schodek 2,7 procenta, uvedl ministr. Podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty stojí za lepším stavem veřejných financí i hospodaření obcí a krajů. Důvodem je i fakt, že dosud nebyly schváleny programy EU, na které si obce schovávají peníze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK