MPO vyhlásilo pět nových programů z OPPI za více než pět mld. Kč

03.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu na začátku letošního roku vyhlásilo dalších pět nových programů zahrnutých do operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), ze kterých mohou podnikatelé získat celkem 5,5 miliardy korun. Čeští podnikatelé a firmy budou mít v OPPI v letech 2007 až 2013 k dispozici včetně národního spolufinancování téměř 100 miliard korun, přičemž loni mohli díky vyhlášení prvních devíti programů z OPPI čerpat více než miliardu korun.

Mluvčí MPO Tomáš Bartovský dnes ČTK řekl, že na začátku letošního roku byly vyhlášeny programy ICT a strategické služby, Inovace-Patent, Potenciál, Školící střediska a Nemovitosti. Již loni MPO zveřejnilo šest výzev na dotace a další tři výzvy se týkaly úvěrových a záručních programů. Do konce loňského roku podnikatelé podali přes tisíc žádostí o dotace z těchto programů.

Evropská komise schválila OPPI na začátku loňského prosince. "Díky tomu, že jsme s předstihem vyhlásili prvních devět výzev, mohli podnikatelé již v roce 2007 z nového operačního programu čerpat na různé projekty více než miliardu korun. Díky schválenému programu teď můžeme otevřít dalších pět programů za více než 5,5 miliardy korun. Očekávám proto, že v letošním roce budeme ještě úspěšnější," sdělil dnes ČTK ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

MPO z předchozího operačního programu Průmysl a podnikání podle dřívějšího vyjádření Římana vyplatilo firmám již zhruba pět miliard korun, tedy přibližně polovinu z necelých deseti miliard korun určených pro tento program.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK