Analytici: Loňský rozpočet je dobrá zpráva, ale mohl být nižší

03.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Překvapivě nízký schodek rozpočtu za rok 2007 považují ekonomové za dobrou zprávu. Přesto by podle nich deficit mohl a měl být ještě nižší. Stát v roce 2007 hospodařil s deficitem 66,4 miliardy korun, což je zhruba o 25 miliard korun nižší schodek, než schválila Poslanecká sněmovna.

"Je to pozitivní zpráva pro finanční trhy, podpora kurzu koruny," reagoval analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Při takových výsledcích není podle něj důvod nemít za cíl vyrovnaný rozpočet do roku 2010. "Chce to jen vůli k úsporám. Ekonomický růst je pro vládu trumfem v rukávu. Na výsledcích v dalších letech se ukáže, zda máme populisticky, nebo ekonomicky smýšlející vládu," dodal.

"To je velmi dobrá zpráva. Přesto si myslíme, že někteří investoři počítali díky rychlejšímu než očekávanému růstu ekonomiky s ještě nižším deficitem," doplnil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Například Polsko prý počítá s deficitem rozpočtu na úrovni 60 až 63 procent původního plánu, což by v případě Česka znamenalo deficit jen v rozmezí 55 až 58 miliard korun. Podobně i Slovensko mělo skutečný deficit jen na úrovni 61 procent plánu. Českých 72 procent tedy není až tak oslnivých, podotkl.

Pikora se obává, že rok 2007 přinesl jen dočasné zlepšení rozpočtu dané pouze překvapivým růstem ekonomiky. Ten by přitom měl v roce 2008 zpomalit. Rozpočet se svezl s ekonomickým růstem, pokladna se plnila hlavně díky historicky nejdynamičtější spotřebě domácností, souhlasil Michl. Jednou z možností úspor je podle něj krotit požadavky ministerstev, které permanentně nadhodnocují odhady potřeby peněz na výdaje.

Za celý loňský rok původně ministerstvo plánovalo schodek 91,3 miliardy Kč, počátkem října ale díky lepší hospodářské situaci odhadlo schodek na 81 miliard korun. Podle metodiky EU ESA 95 byl loňský schodek rozpočtu 40,4 miliardy korun. Odlišná čísla o deficitu jsou způsobena rozdílnou metodikou, jak se vykazují převody z rezervních fondů jednotlivých ministerstev do státního rozpočtu, a naopak.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK