Americké akcie dopoledne posílily díky poklesu obav o ekonomiku

03.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. ledna (ČTK) - Americké akcie se dopoledne zhodnocovaly díky poklesu obav o stav ekonomiky Spojených států. Největší americká automobilka General Motors však oslabila poté, co předpověděla stagnaci domácího trhu s automobily.

Index Dow Jones, který zahrnuje 30 nejvýznamnějších emisí na newyorské burze, se v poledne newyorského času zvýšil o 0,5 procenta na 13.110 bodů a širší index Standard & Poor's 500 vzrostl také zhruba o půl procenta na 1454 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o pouhých 0,1 procenta na 2613 bodů.

Náladu na trhu podpořila zpráva o růstu továrních zakázek v USA. "Pro akcie je to rozhodně dobré," řekl obchodník Giri Cherukuri ze společnosti OakBrook Investments. Upozornil však, že příliš pozitivní údaje o ekonomice by mohly odradit americkou centrální banku od snížení úrokových sazeb.

Biotechnologická společnost Monsanto posilovala poté, co oznámila, že její zisk se v prvním finančním čtvrtletí téměř ztrojnásobil díky dobrým výsledkům v Latinské Americe. Firma navíc zlepšila odhad celoročního zisku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK