Odboráři DP se dohodli, v pátek podepíšou kolektivní smlouvu

03.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Odboráři Dopravního podniku hlavního města Prahy se dnes dohodli se zaměstnavatelem, v pátek podepíšou kolektivní smlouvu na tento rok. S představiteli dopravního podniku dnes jednala pouze nejsilnější Odborová organizace DP - Elektrické dráhy, jejíž souhlas byl pro novou smlouvu klíčový. ČTK to řekl předseda organizace Kryštof Veselka. V prosinci kolektivní smlouvu podepsalo šest z 12 odborových organizací.

"Došlo k malým ústupkům, ale ty nehrají roli," uvedl Veselka. Změny jsou podle něj pouze v zařazení zaměstnanců mezi provozní a neprovozní.

I přes souhlas nejsilnější organizace byl měl podle místopředsedy Odborové rady dopravního podniku Jiřího Čady, která sdružuje čtyři odborové rady, zaměstnavatel v polovině ledna jednat opět se všemi odbory. "Může ještě dojít k nějakým změnám," řekl ČTK Čada.

Podle prosincového návrhu by měly vzrůst platy řidičům o 8,5 až 9,5 procenta. Dělníci a provozní pracovníci by měli mít mzdy vyšší o 5,6 procenta. Neprovozním pracovníkům by měly růst platy o 1,5 procenta, ovšem byly by smluvní. Podle mluvčího dopravního podniku Ondřeje Pečeného to znamená, že by byla vyšší pohyblivá složka. Podnik by tyto pracovníky mohl lépe odměňovat podle jejich pracovního nasazení.

Loni se mzdy v dopravním podniku zvyšovaly průměrně o 2,9 procenta. Předloni ke konci roku pracovalo v podniku zhruba 12.600 lidí, jejich počet klesá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK