Vít Kolář dostane Řád britského impéria

04.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. ledna (ČTK) - Český novinář Vít Kolář, který v minulosti řídil českou redakci britské BBC v Praze, obdrží Řád britského impéria. Oznámil to na svém internetovém serveru britský časopis Press Gazette s tím, že o udělení řádu rozhodla britská královna Alžběta II. v posledních dnech loňského roku v rámci tradičního ocenění nejzasloužilejších novinářů britských tištěných i elektronických médií. Řády budou všem vyznamenaným předány později během roku na slavnosti v Plesovém sále Buckinghamského paláce, uvedl list.

Vít Kolář má podle tohoto zdroje obdržet vyznamenání v hodnosti OBE, čili Důstojník Řádu britského impéria. Jde o jeden z nižších, nikoli však nejnižší stupeň, a není spojen s povýšením do rytířského stavu.

Tituly a vyznamenání královna uděluje dvakrát ročně: u příležitosti svých narozenin a na Nový rok. Seznam navržených kandidátů dodává královně vláda.

Řád britského impéria založil v roce 1917 britský král Jiří V. Za dobu jeho existence jen obdržela i řada Čechů, v prvé řadě letci, kteří se vyznamenali během letecké bitvy o Británii za druhé světové války.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK