HN: První česko-ruská banka dostane bankovní licenci

04.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Banka mezinárodní spolupráce, dceřiná firma První česko-ruské banky (PČRB), nejpozději do dubna získá bankovní licenci pro tuzemský trh. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). O licenci už PČRB v minulosti neúspěšně žádala, Česká národní banka ale žádost zamítla kvůli údajně nevyjasněné majetkové struktuře banky.

Problém se změnou vlastnické struktury už banka nemá. Firmu Strojtransgaz a Českou konsolidační agenturu nahradili ruští podnikatelé Roman Popov a Viktor Lorenc, uvedl deník.

PČRB zatím působí v Rusku a podílí se hlavně na financování česko-ruského obchodu. Při exportu spolupracuje mimo jiné i se státní Českou exportní agenturou, vývoz navíc pojišťuje prostřednictvím státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti EGAP.

Otevření nové dceřiné firmy PČRB v Česku podporovali v minulosti zástupci českých vládních úřadů. Předpokládali, že se tím podaří posílit obchodní vztahy mezi oběma zeměmi.

V Česku chce být PČRB klasickou komerční bankou. Vedle úvěrů a hypoték chce poskytovat služby i středně velkým podnikům. "Banka se bude nejspíš zaměřovat hlavně na specifickou klientelu menšin v Česku. Nejenom lidí z Ruska, ale z východu obecně," řekl HN bankovní analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Banka byla založena v roce 1996. Původně patřila do skupiny bývalé IPB, po jejím pádu však ČSOB neměla o její další rozvoj zájem, a proto ji převedla na stát. Majoritním majitelem PČRB byla od roku 2002 ruská společnost Strojtransgaz, ta se však svého podílu vzdala. Nynější většinoví vlastníci mají být podle ruských médií se Strojtransgazem úzce propojeni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK