Japonské akcie se propadly na sedmnáctiměsíční minimum

04.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. ledna (ČTK) - Japonské akcie při dnešním zkráceném obchodování prudce oslabily a uzavřely na sedmnáctiměsíčním minimu. Investoři se obávají, že silný kurz domácí měny, vysoké ceny ropy a slabá americká ekonomika se negativně projeví na ziscích japonských podniků.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se propadl o čtyři procenta na 14.691,41 bodu. Jde o jeho nejnižší závěrečnou hodnotu od července 2006. V předchozích čtyřech dnech byly japonské finanční trhy kvůli svátkům uzavřeny. Americké akcie během této doby výrazně oslabily a ceny ropy poprvé v historii překročily 100 dolarů za barel.

"Je tu teď tolik nejistoty ohledně ekonomiky USA, kurzu dolaru vůči jenu a cen ropy, že je dost těžké si představit, že by někdo mohl nakupovat (akcie)," řekl analytik Jutaka Miura z makléřské společnosti Shinko Securities.

Automobilka Mazda Motor se propadla o 7,7 procenta a konkurent Nissan Motor dokonce o 9,1 procenta. Výrobce spotřební elektroniky Sony klesl o 6,6 procenta a producent fotoaparátů a kopírek Canon o pět procent, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu dolar mírně oživil vůči japonskému jenu. Investoři nyní čekají na údaje o nezaměstnanosti ve Spojených státech, které dnes zveřejní americká vláda. V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu nepatrně posílil na 109,40 JPY. Vůči euru zůstal kurz dolaru téměř beze změny na 1,4740 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK