Prodej aut v USA loni klesl na nejnižší úroveň od roku 1998

04.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 4. ledna (ČTK) - Prodej automobilů ve Spojených státech se loni propadl téměř o tři procenta na 16,14 milionu vozů. Dostal se tak na nejnižší úroveň od roku 1998. Informovala o tom agentura Reuters na základě údajů o prodeji jednotlivých automobilek.

Tyto údaje již ve čtvrtek ukázaly, že největší japonská automobilka Toyota Motor loni sesadila americký Ford Motor z pozice druhého největšího prodejce automobilů v USA. Ford si držel druhé místo za skupinou General Motors více než 75 let.

Americké spotřebitele loni od nákupů odrazovaly nebývale vysoké ceny pohonných hmot, propad trhu s bydlením a celkově slabší růst americké ekonomiky. Experti z odvětví varují, že rok 2008 může být v prodeji aut v USA ještě horší.

"Pro rok 2008 nevidím mnoho světlých míst," řekl analytik Jesse Toprak ze společnosti Edmunds.com. "Trh se zmenšuje," dodal. Generální ředitel GM Rick Wagoner předpověděl, že prodej aut v USA v letošním roce zůstane zhruba na loňské úrovni.

Americké automobilky nyní zápasí s poklesem prodeje i se stoupajícími náklady na suroviny, zdravotní péči a penze. Firmy GM, Ford a Chrysler proto provádějí rozsáhlá restrukturalizační opatření, včetně propouštění a uzavírání továren.

Toyota loni bojovala s GM o postavení největší automobilky světa a podle předběžných údajů se zdá, že v tomto souboji zvítězila. Japonská firma loni podle svých odhadů vyrobila 9,5 milionu vozů, zatímco GM vyprodukovala 9,28 milionu aut. Definitivní údaje obě firmy oznámí během tohoto měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK