Topolánek: Vláda nerozhodla, zda prodá celých 7 pct. akcií ČEZ

04.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Vláda dosud nerozhodla, zda prodá celý původně plánovaný sedmiprocentní balík akcií energetické společnosti ČEZ či jen takový podíl, který jí zajistí požadovaný výnos. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to řekl premiér Mirek Topolánek. Díky vyššímu kurzu akcií stačí vládě prodat jen zhruba 3,6 procenta, aby získala 31 miliard korun plánovaných na investice do dopravní infrastruktury.

"Ta operace (prodej akcií ČEZ) se podařila brilantně," řekl Topolánek. "Vláda určila minimální cenu 950 korun a dnes se prodává za 1400," dodal. Diskuse už je proto dnes podle premiéra jinde. "Tedy jestli prodáme jen do výše potřebného výnosu, nebo schválený počet procent. V tuhle chvíli by byl výnos mnohem vyšší. Ale není rozhodnuto," řekl deníku Topolánek.

To, že by stát mohl prodat méně akcií společnosti ČEZ, než kolik umožňuje vládní usnesení, již loni v říjnu připustil náměstek ministra financí Ivan Fuksa.

"Pokud se stát rozhodne pro prodej pouze do výše požadovaného výnosu, mohlo by to být bráno pozitivně ze strany trhu, jelikož by kleslo riziko zvýšeného prodejního tlaku poté, co ČEZ ukončí zpětný odkup akcií," řekl analytik Atlantik FT Petr Novák.

Akcie ČEZ prodává stát prostřednictvím kapitálového trhu. Vláda dosud podle údajů Střediska cenných papírů prodala 1,63 procenta akcií, podíl státu tak klesl na 65,98 procenta.

Polostátní ČEZ je nejziskovější domácí firmou. Vedení společnosti před Vánocemi odhadlo, že čistý zisk za rok 2007 vyšplhá včetně mimořádných vlivů na rekordních 42,6 miliardy korun; letos má dále vzrůst na 46,6 miliardy. V roce 2006 skupina vydělala 28,8 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK