Bakala a spol. mohou koupit textilku Fezko

04.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. ledna (ČTK) - Skupina RPG může koupit textilku Fezko, povolil to antimonopolní úřad. Holding, který zčásti patří podnikateli Zdeňku Bakalovi a vlastní těžební OKD, získá přes firmu RPG Automotive 100 procent textilního podniku a 91 procent ve společnosti Fezko servis. Oba mají roční tržby dohromady kolem 1,5 miliardy korun. Fúze podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nenaruší trh, řekl jeho mluvčí Kristián Chalupa.

Skupinu kolem Fezka včetně dceřiné firmy na Slovensku zatím vlastní nizozemská společnost Stark B.V. sdružující evropské a americké investory. Do skupiny patří i výrobce klobouků Tonak, je dcerou Fezka. Součástí RPG by se ale podle všeho stát neměl. "U společnosti Tonak nedochází k vyčlenění ze skupiny Stark B.V.," uvedl Chalupa. RPG dosud nechtělo fúzi komentovat.

Fezko má zhruba 500 pracovníků, předloni podnik vykázal při produkci 5,8 milionu metrů látek tržby přes 1,3 miliardy korun. Její dceřiná firma Fezko servis dosáhla ve stejném roce tržeb kolem 130 milionů Kč.

RPG se dosud zaměřovalo hlavně na těžbu uhlí, výrobu energie, dopravu a má připraveno několik developerských projektů. Jen OKD předloni vytvořily čistý zisk 3,57 miliardy korun. Spojení RPG s textilními firmami je podle ÚOHS bez problému, mimo jiné právě díky tomu, že skupina RPG se dosud této oblasti nevěnovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK