Americké akcie klesaly kvůli nezaměstnanosti

04.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. ledna (ČTK) - Americké akcie dopoledne na Wall Street klesaly a technologický trh Nasdaq v jednu chvíli oslabil o více než tři procenta. Ztráty způsobila nepříznivá zpráva o prosincovém vývoji na trhu práce. Nečekaně slabá čísla vyvolala obavy z toho, že se ekonomika Spojených států propadne do recese.

Index Dow Jones v poledne newyorského času oslabil o 1,3 procenta na 12.891 bodů, uvedl server Yahoo Finance. Index Nasdaq Composite v 18:00 SEČ spadl na 2537 bodů se ztrátou 2,5 procenta. Nasdaq tak klesá šestý den za sebou po horším doporučení makléřů pro emisi čipového gigantu Intel.

Míra nezaměstnanosti v USA stoupla v prosinci nečekaně výrazně na rovných pět procent, nejvýš za zhruba dva roky. Americká ekonomika přitom v posledním měsíci roku vytvořila jen 18.000 nových pracovních míst, nejméně za poslední více než čtyři roky.

Dnešní údaje ministerstva práce USA potvrdily u největší světové ekonomiky prudké zpomalování růstu a vyvolaly obavy z příchodu recese. Podle analytiků je zpráva znepokojivá svými náznaky, že je na tom ekonomika USA hůře, než se předpokládalo, přestože centrální banka Fed zřejmě opět sníží úroky.

"Velkou otázkou teď je, zda bude snížení sazeb dostatečné, aby ekonomiku rozhýbalo, nebo zda se blížíme do recese," citovala agentura Reuters jednoho z obchodníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK