Americké akcie po údajích o zaměstnanosti klesly

05.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. ledna (ČTK) - Americké akcie dnes oslabily a propad technologického indexu Nasdaq byl nejvyšší za téměř rok. Za poklesem stály slabé údaje o vývoji nezaměstnanosti, které podpořily obavy, že se americká ekonomika propadne do recese. Oslaboval i dolar.

V závěru obchodování index Dow Jones ztrácel 256,54 bodu, neboli 1,96 procenta, na 12.800,18 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 35,53 bodu, čili 2,46 procenta, na 1411,63 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 98,03 bodu, tedy 3,77 procenta, a skončil na 2504,65 bodu.

Nejhůře si vedly technologické akcie, které oslabily již šestou seanci za sebou. Akcie společnosti Intel, největšího světového výrobce čipů, oslabily o 8,1 procenta, protože investoři se obávají, že podniky kvůli poklesu ekonomiky nebudou obnovovat své počítačové vybavení. Od středy Intel ztratil již 15 procent.

Míra nezaměstnanosti v USA stoupla v prosinci nečekaně výrazně na rovných pět procent, nejvýš za zhruba dva roky. Americká ekonomika přitom v posledním měsíci roku vytvořila jen 18.000 nových pracovních míst, nejméně za poslední více než čtyři roky.

Údaje ministerstva práce USA potvrdily u největší světové ekonomiky prudké zpomalování růstu a vyvolaly obavy z příchodu recese. Podle analytiků je zpráva znepokojivá svými náznaky, že je na tom ekonomika USA hůře, než se předpokládalo, a centrální banka Fed zřejmě opět sníží úroky.

Zpráva o vývoji nezaměstnanosti a výhled dalšího agresivního poklesu úroků v USA poslaly dolů i dolar. V závěru obchodování euro k dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,4763 USD. Vůči jenu americká měna oslabila o 0,7 procenta na 108,46 JPY. Vůči koši hlavních měn dolar klesl o 0,1 procenta. Za první tři obchodní dny letošního roku dolarový index oslabil již o 1,2 procenta, což je nejhorší start indexu za tři roky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK