Warner Bros bude vydávat filmy na DVD ve formátu Blu-ray

06.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Los Angeles 6. ledna (ČTK) - Filmové studio Warner Bros společnosti Time Warner Inc. bude vydávat filmy na DVD s vysokým rozlišením pouze ve formátu Blu-ray. Stalo se tak dalším hollywoodským studiem, které dalo technologii společnosti Sony přednost před konkurenční technologií HD DVD firmy Toshiba. Warner Bros je největším hollywoodským prodejcem DVD a na celkovém prodeji v USA má podíl 18 až 20 procent. Podle analytiků by rozhodnutí firmy mohlo ukončit válku mezi oběma formáty, která zatím bránila rozvoji celého trhu s DVD s vysokým rozlišením.

Warner Bros doposud vydával svá DVD v obou formátech. Hollywoodská studia zatím nejsou zajedno v tom, který z formátů upřednostnit. V celkovém prodeji DVD ve Spojených státech ale vede Blu-ray nad HD DVD v poměru dva ku jedné.

Společnost v prohlášení uvedla, že doufá, že její rozhodnutí přispěje k masovému rozvoji trhu s DVD s velkým rozlišením, ze kterého budou těžit nejen obchodníci a výrobci, ale i spotřebitelé. V loňském roce tržby z prodeje disků ve formátu Blu-ray v USA činily 169 milionů dolarů (tři miliardy Kč) a ve formátu HD DVD 103 milionů dolarů.

Warner Bros při rozhodnutí ovlivnila skutečnost, že na jejím celkovém prodeji DVD s vysokým rozlišením má technologie Blu-ray podíl zhruba 60 procent, zbývajících 40 procent připadá na formát HD DVD. V zahraničí je tento rozdíl ještě patrnější. Blu-ray vede v prodeji v Británii i v Japonsku. Dalším důvodem byl i nárůst prodeje přehrávačů podporujících Blu-ray koncem loňského roku.

Z velkých studií podporují formát Blu-ray 20th Century Fox, Walt Disney a Lionsgate. Studio Paramount a jeho animační součást DreamWorks Animation a NBC Universal naopak upřednostňují formát HD DVD. Herní konzola Sony PlayStation 3 umožní přehrávaní filmů v systému Blu-ray, naopak Xbox 360 firmy Microsoft podporuje HD DVD, napsaly agentury AP a Reuters.

Jádrem obou konkurenčních formátů je modrý laser, který má kratší vlnovou délku než červený laser používaný v současných DVD zařízeních. Nová technologie umožňuje ukládat data na discích ve větší hustotě a tím ve větším množství, což je nutné pro digitální uchování videozáznamů s vysokým rozlišením. Technologie nabízí až pětkrát více obrazových detailů než běžný disk DVD a plně prostorový zvuk.

Technologie ale nejsou vzájemně kompatibilní a nové disky se nedají přehrávat na starších DVD přehrávačích. To je problém zvláště pro spotřebitele, kteří si chtějí přehrávat filmy co nejkvalitněji - musejí se rozhodnout, který formát upřednostní. Brání také to masovějšímu rozšíření nové technologie.

Mezi jednotlivými formáty je několik rozdílů. Blu-ray má vyšší kapacitu, avšak výroba vyžaduje vyšší počáteční náklady. Naopak při výrobě DVD ve formátu HD DVD mohou studia využít svých dosavadních výrobních linek.

Podobný souboj technologií se odehrál i v 80. letech při nástupu videa, kdy nad technicky mírně dokonalejším formátem Betamax zvítězil formát VHS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK