Smart O&C: Zájem firem o pronájem adresy sídla v ČR roste

06.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Čeští podnikatelé mají stále větší zájem o pronájem adresy sídla pro vlastní společnost. Každoročně roste v řádu desítek procent. Společnost Smart Office & Companies, která pronájem adresy nabízí, loni proti roku 2006 zaznamenala podle jednatele Jana Jaroše nárůst klientů o 50 procent.

"Je to poměrně běžná věc, není na tom nic špatného," uvedla mluvčí Hospodářské komory Viktorie Plívová. Jde podle ní o legální způsob, jak zvýšit prestiž společnosti.

Službu využívají podle Jaroše především majitelé firem bez vlastních nemovitostí, kteří nechtějí mít sídlo společnosti doma, případně vlastní sídlo a sekretářku po většinu roku ani nepotřebují. Firmy z menších měst pronájem sídla prý využívají i kvůli omezení kontrol. Přenos sídla do většího města totiž omezí tlak místních úřadů vůči nim, například vzhledem k většímu počtu společností se sídlem ve větších městech klesá frekvence kontrol finančního úřadu.

Zájem je především o tzv. prestižní adresy, zejména tzv. office centra v Praze, Brně a Bratislavě, případně Plzni, Českých Budějovicích a Ostravě. Výhodou pronajatého sídla je i stálost adresy, při stěhování provozovny není třeba vyřizovat změnu sídla. Roste i zájem o doplňující servis, tedy služby telefonní operátorky, přeposílání pošty atd. Trendem je i postupující elektronizace, dodal Jaroš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK