MfD: Stovka největších firem roste dvakrát rychleji než ekonomika

07.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Stovka největších firem v Česku roste dvakrát rychleji než ekonomika. Píše to Mladá fronta Dnes s odvoláním na žebříček firem, který v souladu s postupem amerického časopisu Forbes připravila společnost Top Press. Tuzemská ekonomika přitom loni rostla šestiprocentním tempem. V první stovce je 22 podniků v rukou českého kapitálu, devět je státních a zbylých 69 vlastní zahraniční firmy.

"Téměř všechny velké firmy v rukách soukromého kapitálu jsou ziskové. Osm z nich dosáhlo zisku přes miliardu, jen Setuza je v hluboké ztrátě," komentoval výsledky autor žebříčku Jindřich Menzel. Za třináct let historie žebříčku se například obrat ČEZ zvýšil na trojnásobek a Škody na čtyřnásobek, píše MfD.

V žebříčku, který je výsledkem součtu umístění ve třech kategoriích, a to výnosy na zaměstnance, čistý zisk na zaměstnance a podíl na zisku na celkových výnosech, byly v roce 2006 nejúspěšnější SPP Bohemia, ČEPS a Sazka. Nejvýdělečnější podnikatelé tak byli Karel Komárek, stát a Aleš Hušák, poznamenává deník.

Nejziskovější v přepočtu na zaměstnance byly předloni plynařská SPP Bohemia, energetická společnost RWE Transgas a Česká lékárenská.

V první desítce nejztrátovějších firem v Česku byly například tři obchodní řetězce Ahold, Lidl a Spar, mobilní operátor Vodafone nebo Aero Vodochody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK