Panasonic představil první bezdrátové HD propojení TV a videa

07.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Las Vegas 7. ledna (zvláštní zpravodaj ČTK) - Japonská společnost Matsushita pod svou značkou Panasonic vyvinula první bezdrátový systém pro přenos signálu v rozlišení HD mezi televizí a audio/video zařízením, jako jsou například Blu-ray přehrávače. Firma to oznámila na veletrhu Consumer Electronics Show.

Systém tak umožní sledovat video záznam v HD kvalitě na plazmové obrazovce umístěné na zdi nebo na stropě. Panasonic jej vyvinul spolu s firmou SiBEAM. Její technologie umožňuje stabilní připojení například i v případě, že se mezi zařízeními objeví nenadálá překážka, například osoba přecházející po místnosti.

Panasonic spolu s dalšími asijskými firmami sdruženými v alianci WirelessHD nedávno oznámil, že zařízení pro bezdrátové spojení videa a televize v HD kvalitě by se měla na trhu objevit do Vánoc. Konsorcium již má návrh čipů, které paprskem zanesou zvukový a obrazový HD signál ze set-top boxů, DVD přehrávačů a digitálních kamer do televizí. Snahou je tyto čipy zabudovat a nenechávat je jako přídavné adaptéry.

Na HD, kterému má letos patřit 80 procent amerického trhu nových televizorů, se zaměřili i další výrobci. Sharp představil novou řadu LCD televizí o úhlopříčce 32 palců, ale i oznámil uvedení největší 108palcové obrazovky, kterou představoval již loni. Panasonic uvede na jaře na trh 11 plazmových televizí full HD a HD s úhlopříčkou od 42 do 58 palců. Nové HD televize, ale i kamery představily i firmy Samsung nebo Sony.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK