Aktuálně.cz: Hyundai přilákal Italy, chtějí 300 zaměstnanců

07.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Staříč (Frýdecko-Místecko) 7. ledna (ČTK) - Připravovaná výroba v automobilce Hyundai přitáhla do nové průmyslové zóny ve Staříči na Frýdecko-Místecku italskou společnost ITT, která vyrábí brzdové destičky pro osobní i nákladní auta. V nové továrně by mělo najít práci na 300 lidí, ročně má z továrny odejít na 18 milionů kusů brzdových destiček. Informuje o tom server Aktuálně.cz. Vedení Staříče ale podle zjištění ČTK se vstupem italské firmy nesouhlasí.

Firma chce přesunout výrobu z Itálie do Česka. Za hlavní důvody toho, že bude investovat v Česku, označili zástupci firmy právě blízkost továren Hyundai v Nošovicích a také Kia v Žilině, dodává server.

"Dalšími důvody pro umístění továrny je blízkost hranic s Polskem a Slovenskou republikou a dostatek kvalifikovaných pracovních sil," uvedla firma v oznámení úřadům.

Staříči se ale plánovaná těžká výroba nelíbí a podle svého starosty Güntera Zajitze se bude snažit zabránit vstupu italské firmy do obce. "Jsme účastníky řízení, můžeme do toho mluvit. Je to nadregionální biokoridor a otřesy z lisovacích strojů by nedělaly dobře rybám, které tady chová majitel rybářství. Při jednání EIA vzneseme připomínky, budeme se snažit krajinný prvek zachovat," řekl Zajitz ČTK.

Dodal, že zhruba dvacetihektarová průmyslová zóna leží na soukromých pozemcích. Podle starosty do ní míří ještě jedna firma, která by chtěla mít skladovací prostory.

Podle serveru by mohl mít investor problém i s kvalifikovanými pracovními silami. Na severu Moravy se kromě automobilky Hyundai usadilo deset korejských firem, které tam budují nové továrny a zaměstnají tisíce pracovníků. Společnosti Sejong, Plakor, Donghee nebo Matador Dongwon už staví továrny v blízkosti nošovické zóny.

"Je pravděpodobné, že firmy budou muset hledat lidi také v Polsku nebo na Slovensku, na severu Moravy jich tolik investoři nenajdou," uvedl Roman Konečný ze společnosti Etis.

Hyundai se pro nový nošovický závod zatím dohodl s 59 výrobci autodílů, většina jich působí ve vzdálenosti do 250 kilometrů od Nošovic, připomíná server. Z téměř šedesátky dodavatelů je 16 korejských. Sedmnáct budoucích dodavatelů Hyundai podniká na území Česka, 11 firem je na Slovensku a deset v Polsku. Dodávky součástek pro automobily Hyundai budou pocházet i z Turecka, Indie, Maďarska, Itálie, Rumunska, Tuniska, Francie, Německa a Číny. Automobilová továrna Hyundai chce spustit zkušební výrobu v září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK