Třinecké železárny očekávají za rok 2007 rekordní výsledky

07.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třinec (Frýdecko-Místecko) 7. ledna (ČTK) - Společnost Třinecké železárny loni překonala svůj zatím hospodářsky nejúspěšnější rok 2006. Tržby budou zhruba o desetinu vyšší a svou předloňskou rekordní úroveň rovněž přesáhne i celkový hospodářský výsledek před zdaněním. Také díky příznivé situaci na trhu s ocelí se firmě podařilo vyrobit a prodat rekordní množství výrobků. Řekl to generální ředitel Jiří Cienciala.

V roce 2006 vykázal druhý největší domácí výrobce oceli zisk před zdaněním 3,4 miliardy při tržbách 31,7 miliardy korun.

Ve výrobě surového železa se loni třineckých vysokopecařům podruhé za sebou podařilo překročit hranici dvou milionů tun. Obdobně oceláři vyrobili více než 2,5 milionu tun surové oceli a překročili tak předloňské patnáctileté výrobní maximum. Nejvyšší hodnotu za posledních 15 let zaznamenala i celková výroba a prodej válcovaného zboží včetně kontislitků, která se přiblížila ke 2,4 milionu tun.

Pro letošní rok si třinecká firma naplánovala, že prodá 2,36 milionu tun válcovaného zboží a kontislitků. Vedení Třineckých železáren také podle Ciencialy předpokládá, že proinvestuje skoro dvojnásobek loňského objemu investic. V roce 2006 na investice v Třineckých železárnách směřovalo 1,225 milionu korun, investice za rok 2007 zatím firma nevyčíslila.

Třinecké železárny zaměstnávají 5400 lidí, jejich celoroční průměrný měsíční výdělek za rok 2007 přesáhne 26.000 korun. Za prvních 11 loňských měsíců se meziročně zvýšil o více než osm procent na 25.878 korun. Letos mají podle kolektivní smlouvy vzrůst výdělky ve firmě nejméně o 5,5 procenta. Největším vlastníkem a.s. Třinecké železárny je společnost Moravia Steel, která má 69 procent akcií třinecké hutní firmy. Rozhodující vliv mezi akcionáři má podnikatel Tomáš Chrenek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK