Soud: ÚOHS a ERÚ si kvůli RWE nezasahovaly do kompetencí

07.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. ledna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a Energetický regulační úřad (ERÚ) si při prošetřování společnosti RWE Transgas nezasahovaly do pravomocí. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS). Takzvanou kompetenční žalobu podalo RWE, které dostalo od antimonopolního úřadu i ERÚ pokutu za určování cen. Podle firmy neměl ÚOHS na udělení pokuty právo, protože to náleží ERÚ. Soud to ale odmítl, sdělila jeho mluvčí Sylva Dostálová.

NSS míní, že se pravomoci úřadů nepřekrývaly. "Pokud firma účtovala oprávněným zákazníkům nepřiměřeně vysokou částku za uskladnění plynu, porušila cenové předpisy a dbát na dodržování cenových předpisů je povinností ERÚ. Jestliže však tímto jednáním současně zneužila dominantního postavení, náleží postih ÚOHS," uvedla soudkyně Marie Žišková.

ERÚ vyměřil firmě pokutu přes 1,4 milionu korun. ÚOHS spočítal sankci za několik pochybení včetně nezákonného určování cen na 370 milionů korun, později ji snížil na 240 milionů korun. RWE, která má na českém trhu s plynem asi 80procentní podíl, podle úřadu nezákonně omezovala distribuční společnosti mimo svou vlastní síť. Další výtky obsažené v původním rozhodnutí včetně určování cen ale ÚOHS vynechal, nepodařilo se mu je prokázat.

"Zastavení části řízení ve druhém stupni nemělo souvislost s případnými pochybnostmi o kompetencích, bylo způsobeno pouze tím, že se Úřadu nepodařilo uvedenou část týkající se cen za uskladnění plynu v roce 2005 dostatečně prokázat," doplnil šéf sekce hospodářské soutěže ÚOHS Robert Neruda. Nynější rozsudek NSS tak podle něj nebude mít na výši pokuty vliv. O pokutě teď totiž bude ÚOHS rozhodovat znovu. Nedávno ji kvůli procesním chybám v rozhodnutí zrušil krajský soud. Také tento spor teď řeší NSS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK