Analytici: Největší výnosy letos přinesou rizikové akcie

07.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Mezi nejvýnosnější investice budou letos patřit akcie a podílové listy akciových fondů, největší zisk se čeká z koupě některých akcií z rozvíjejících se trhů a rizikovějších akciových fondů. Naopak nízká výkonnost, která nepřekročí inflaci, se předpokládá u dluhopisů či bankovních termínovaných vkladů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi finančními analytiky.

"Letošní rok bude dobrou příležitostí pro spekulativněji zaměřené investory," řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Na konci roku tak podle něj vedle sebe mohou více než v minulých letech stát investoři s vysoce nadprůměrným výnosem a naopak ti, kteří vsadili na velmi špatnou kartu. "Obecně nicméně věříme, že globální akciové trhy mohou i letos investory potěšit, protože jejich ocenění je nyní ve srovnání s výnosy na dluhopisových trzích velmi atraktivní," dodal.

Přitažlivé zůstanou investice do akcií ve střední a východní Evropě, naproti tomu tolik oblíbená Čína začíná být čím dál rizikovější, míní ředitel rozvoje poradenské firmy Partners Group Tomáš Prouza. Vyplatí se investovat do oborů, jako je výroba zařízení pro těžbu a zpracování ropy a do všeho, co souvisí s pitnou vodou. Právě ropa a voda totiž začnou být stále vzácnější, podotkl Prouza.

"Nejvýnosnější budou ty nejrizikovější - ale jen pro zlomek hráčů," uvedl šéfredaktor listu Finanční poradce Petr Fejtek. Loňský rok podle něj přinesl růst tzv. rizikové prémie. "Nejvýnosnější budou akcie obecně, rozvíjejících se trhů zvláště. Jen nikdo neví kterých, navíc hrozí 'vypuštění' některých bublin - možná čínské, možná komoditní. Rada je jediná: diverzifikovat, diverzifikovat, diverzifikovat," upozornil.

Podle šéfredaktora finančního serveru Měšec.cz Dalibora Chvátala může být zajímavý vzhledem k dražším potravinám a elektrické energii zajímavý nákup akcií potravinářských a energetických firem.

Dobrou investicí mohou být komodity, konkrétně průmyslové kovy, a také plodiny, na jejichž úkor se začínají pěstovat jiné alternativy pro výrobu bionafty, soudí analytik serveru Finance.cz Lukáš Buřík. Spíše než přímé nákupy na komoditních trzích by zvolil podílové fondy či akcie společností souvisejících s výrobou těchto komodit.

Chvátal upozornil na to, že se nevyplatí mít finance na bankovních termínovaných vkladech, ani investovat do dluhopisů. Pro skalní odpůrce investování jsou pak v nabídce bankovní spořicí účty se sazbou nad 3,3 procenta p.a., ale ty nepokryjí ani míru inflace. "V dluhopisech pšenka nepokvete, dluhopisovou část portfolia doporučuji redukovat ve prospěch peněžního trhu," doplnil Fejtek.

Z přímých investic do nemovitostí budou dlouhodobě na hodnotě růst zejména kvalitní nemovitosti v centrech měst a na dobrém dopravním spojení, odhadl šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník. Levnější, hůře dostupné byty v nekvalitních zástavbách budou podle něj spíše stagnovat či klesat. Vliv na pokles cen nemovitostí a tržních nájmů u bytů bude mít též postupující deregulace. Pokud by ale měla být investice financována hypotečním úvěrem, je potřeba počítat s vyššími úrokovými náklady, připomněl.

"Největší ztrátu ale přinese i letos přílišná opatrnost. Chce-li někdo investovat dlouhodobě, měl by si proto vybrat akciové fondy, naopak ukládat peníze na dvacet let do penzijního fondu, přinese pouze ztrátu," uzavřel Prouza.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK