Stock loni prodal rekordní objem lihovin

07.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 7. ledna (ČTK) - Stock Plzeň - Božkov prodal loni 26,65 milionu litrů lihovin, meziročně o 8,1 procenta více. Jde o historicky nejvyšší objem. Likérka tak překonala rekord z roku 2001, kdy odbyt společnosti činil 26,2 milionu litrů. Řekl to Martin Petrášek, ředitel Stocku, jehož tržní podíl v Česku je 35 procent.

"Výsledků jsme dosáhli také díky tomu, že se celníkům podařilo výrazně omezit černý trh s lihovinami," uvedl Petrášek. Export Stocku se loni zvýšil o více než 15 procent a převýšil tři miliony litrů lihovin, což byl také historický rekord. Hlavním trhem je Slovensko, kde mají rozhodující úspěch fernety.

Prodeje se zvyšovaly u podstatné části portfolia likérky, které čítá 40 značek. Nejvýrazněji rostla peprmintka a griotka, jichž firma prodala celkem téměř dva miliony litrů, meziročně o 36 respektive o 50 procent více. Božkov Vodka zaznamenala nárůst také 36 procent a posílila tak svoji pozici nejoblíbenější vodky v gastronomii. Téměř sedm milionu litrů prodal podnik Božkova tuzemského, dříve rumu, meziročně o šest procent více.

V jednotkách procent rostly také nejprodávanější výrobky Stocku, fernet klasický a citronový. Celkový prodej těchto likérů podpořil průzračný fernet 8000, který firma uvedla na trh letos v říjnu a prodala ho přes 200.0000 litrů. "Po krátké stagnaci opět rostou a dokazují, že hořké a bylinné lihoviny patří k nejoblíbenějším," dodal Petrášek.

Velmi dobře se držely ovocné destiláty, čtyři druhy slivovice a hruškovice, s níž firma začala předloni. Výrobu slivovice odstartoval Stock v roce 2003. Meziroční nárůsty činily opět desítky procent, celkový prodej se pohyboval ve statisících litrů. Češi se podle Petráška po 20 letech vracejí k tradičním lihovinám, ale preferují známé značky.

V ČR vévodí likérka všem čtyřem rozhodujícím segmentům - hořkým a bylinným lihovinám, tuzemákům, vodkám i likérům.

Deseti druhů dovozových lihovin prodal Stock 1,2 milionu litrů, což byl pětinový růst. Polovinu, meziročně dvojnásobek, tvořila whisky Tullamore Dew, nejprodávanější irská whisky na tuzemském trhu. Dvojkou byla skotská whisky Old Smuggler s více než 200.000 litry. V červnu začal podnik s distribucí tequily Sombrero Negro, která se podle Petráška mezi téměř 30 tequilami na českém trhu chytila velmi dobře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK