Spolchemie loni předběžně zvedla zisk na 300 mil. Kč

07.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 7. ledna (ČTK) - Spolek pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) vykázal podle předběžných výsledků za rok 2007 zisk až 300 milionů korun. Celkové tržby budou přibližně 4,5 miliardy korun. Předloni skupina vytvořila zisk 111 milionů korun při tržbách 4,34 miliardy korun. Auditované výsledky za rok 2007 budou známy na konci února. Informoval o tom mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř.

Spolchemie chce v roce 2008 prodat o jednu miliardu korun více výrobků než v roce 2007 a vytvořit vyšší zisk jako zdroj pro nové investice. V roce 2008 bude například zahájena stavba nové membránové elektrolýzy a stanice odsolení odpadních vod. Bude také pokračovat čištění areálu závodu od starých ekologických zátěží.

V roce 2007 Spolchemie dokončila a rychle uvedla do provozu další výrobní kapacity. Zprovoznila novou výrobu epichlorhydrinu na bázi obnovitelných surovinových zdrojů, rozšířila produkci umělých safírů a zdvojnásobila výkon ve výrobě nízkomolekulárních epoxidových pryskyřic. Spolchemie se tak vyhoupla na třetí příčku evropských producentů epoxidů. Podle Rytíře byl rok 2007 nejúspěšnějším rokem v novodobé historii Spolchemie. Na prodejích se podílely více než 70 procenty právě výrobky ze sortimentu umělých pryskyřic, na export mířilo asi 85 procent produkce.

Firma zaměstnává přibližně 1000 lidí. Jejím většinovým vlastníkem je společnost Via Chem Group, která má podíl i v ústecké Setuze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK