U:fon má 33.000 zákazníků; letos láká na vysílačku

07.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Provozovatel bezdrátové telefonní a internetové sítě U:fon má k dnešku 32.740 zákazníků. Na tiskové konferenci to řekl generální ředitel společnosti Peter Hall. Další klienty chce firma letos přilákat na celoplošnou vysílačku nebo na nízké ceny pro seniory. U:fon, který provozuje svou síť na základě technologie CDMA, začal své služby nabízet loni na jaře.

Z celkového počtu klientů U:fona si 12.000 lidí aktivovalo kombinaci internetu a telefonování. Zhruba 15.000 klientů má pouze telefon, 6000 pouze internet. S počtem zákazníků však Hall spokojen není. "Kdybych tvrdil, že jsem spokojený, tak nejsem člověkem na svém místě," řekl. Letos podle něj počet klientů U:fona překročí 100.000.

Ostatní telefonní operátoři mají zákazníků výrazně více, srovnání však pokulhává. T-Mobile, Telefónica O2 a Vodafone, mají své sítě postaveny na technologii GSM, která není s CDMA kompatibilní. Technologii CDMA využívá k mobilnímu připojení internetu pouze Telefónica; tuto její službu si objednalo podle listopadových čísel 110.000 uživatelů.

Velký potenciál vidí vedení U:fona u vysílaček, tedy v technologii zvané Push-to-talk. V lednu proto firma zprovoznila celoplošnou síť pro digitální vysílačky. Podle Halla jde o první komerční celoplošnou vysílačku v ČR; služba je určena pro firemní zákazníky. Firma si koupí dispečink a může komunikovat se svými zaměstnanci jen zmáčknutím tlačítka.

Vysílačku nabízí U:fon ve dvou verzích, celoplošnou a regionální. Nedotovaná celoplošná vysílačka stojí 6000 korun, dotovaná 3500 Kč. Regionální verze vyjde zájemce na 6000 Kč, respektive na 4500 korun. U regionální vysílačky však uživatel zaplatí méně za měsíční služby. Bez internetu 400 korun, s internetem 550 bez DPH. U celoplošné vysílačky jsou obě měsíční sazby o sto korun vyšší.

Zároveň se U:fon rozhodl zacílit svou pozornost na seniory. Od ledna proto nabízí lidem starším 60 let pevnou linku za paušál 179 korun měsíčně a volání ve vlastní síti zdarma. Nejlevnější paušál Telefóniky O2 je 237 korun. Minuta volání do jiných sítí vyjde seniora ve špičce u U:fona levněji než u O2, mimo špičku cenově vítězí O2.

U:foní síť provozuje společnost MobilKom, kterou od jara 2006 vlastní investiční skupina Penta. Společnost vznikla v březnu 1993 a od roku 2005 má licenci pro provozování technologie CDMA. Kromě mobilního internetu provozuje firma i tzv. bezdrátové pevné telefonní linky, které mají běžná regionální čísla a fungují jen v rámci krajů. U:fon k dnešku pokrývá 70 procent populace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK