Americké akcie v pondělí vzrostly

08.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. ledna (ČTK) - Akcie předních amerických korporací v pondělí vzrostly díky zájmu investorů o zlevněné tituly. Na trhu Nasdaq ale akcie klesly za obav z toho, že se zpomalení americké ekonomiky projeví i globálně. Předchozí pokles širšího trhu způsobily nepříznivé ekonomické statistiky, naposledy minulý pátek o nezaměstnanosti za prosinec.

Index Dow Jones za pondělí vzrostl o 27,31 bodu na 12.827,49 bodu, tedy o 0,21 procenta. Index Nasdaq Composite ale o stejná procenta klesl, když ztratil 5,19 bodu a uzavřel den na 2499,46 bodu. Pro Nasdaq je to nejhorší začátek roku od roku 2000, kdy za první čtyři dny ztratil 8,4 procenta. Letos jeho ztráta činí 5,8 procenta.

Investoři nakupovali akcie farmaceutické skupiny Merck a tabákového koncernu Altria. Na trhu technologických titulů ale oslabily zejména počítačové firmy Apple a Hewlett-Packard.

"Trh se po špatném začátku roku snaží postavit na nohy," řekl analytik společnosti Swarthmore Group. "Zavedené tituly se drží, ale hodně se tu mluví o globálním zpomalování a o tom, jaký to bude mít vliv na průmyslové a technologické tituly," dodal.

Dolar v pondělí posílil za spekulací, že hrozba vyšší inflace nedovolí americké centrální bance snížit dolarové úroky razantně. Neochotu prodávat dolary za nepříznivých ekonomických čísel podle analytiků způsobuje přesvědčení, že je pokles americké měny blízko dna.

Vůči koši měn dolar posílil o 0,4 procenta a k japonskému jenu stoupl o 0,6 procenta na 109,19 JPY. Kurz eura se za pondělí snížil o 0,4 procenta na 1,4688 USD. Za celý minulý rok přitom euro vůči dolaru zpevnilo téměř o deset procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK