Japonské akcie stouply poprvé od začátku roku

08.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. ledna (ČTK) - Japonské akcie zaznamenaly první nárůst od začátku nového roku. Investoři po třech dnech poklesu využili nižších cen a skupovali zpět akcie bank, námořních přepravců nebo železničních společností. V minulých dnech tokijskou burzu srážely dolů zesílené obavy z nepříznivého vývoje americké ekonomiky a propad na Wall Street.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,19 procenta na 14.528,67 bodu, i když na počátku obchodování ještě ztrácel jedno procento a od začátku roku asi šest procent. Širší index TOPIX posílil o 0,74 procenta.

Vedle akcií bank a přepravců přispívaly k růstu zejména akcie elektronického koncernu Sony, u nichž působila optimistická očekávání ohledně svátečních tržeb. Růst trhu zpomalovaly pokračující prodeje akcií ze sektoru polovodičů.

Na devizovém trhu zůstal kurz dolaru stabilní a po propadu z konce minulého týdne si vybíral oddech. Řada obchodníků byla po nepříznivé páteční zprávě z amerického trhu práce zklamána, že dolar nesestoupil ještě níže, což je vedlo k rušení spekulativních pozic a zpětnému skupování dolaru. Americká měna se tak k jenu vymanila z blízkosti pátečního šestitýdenního minima 107,90 JPY.

V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu posílil na 109,40 JPY z pondělního závěru 109,04 JPY. Proti euru naopak mírně klesl na 1,4715 USD z předchozích 1,4696 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK