ÚOHS zatím neprošetřuje část tendrů LČR

08.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. ledna (ČTK) - Antimonopolní úřad ještě nezačal prošetřovat druhou část tendrů státního podniku Lesy České republiky (LČR). LČR přitom čekají na jeho verdikt s podpisem smluv. ÚOHS zatím řeší procesní záležitosti, teprve pak se dostane k podstatě případu, řekla místopředsedkyně úřadu Jindřiška Koblihová. Jak dlouho bude rozhodování trvat, nechce odhadovat. Pravděpodobně to ale bude i několik měsíců.

Jestli teď LČR podepíší smlouvy s vítězi tendrů, záleží jen na nich. Úřad totiž nevydal předběžné opatření, které by podniku uzavření smluv dočasně zakázalo. Spoléhá na slib LČR, že smlouvy až do rozhodnutí neuzavřou.

ÚOHS teď má na stole znovu všechny tendry - o prvním balíku, kde si budou LČR vytěžené dřevo prodávat samy, už rozhodl. Žádné problémy nenašel, teď se ale zakázkami zabývá znovu, protože dostal několik odvolání.

Ve sporu o miliardy korun figurují dvě lesnické skupiny. Firmy ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH) odváděly větší část prací ve státních lesích do roku 2006, zakázky získaly ještě bez řádných výběrových řízení. LČR ale zavedly nový systém tendrů a původní smlouvy zrušily. SPLH s tím nesouhlasí. Naopak Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství byla pro.

Po řadě problémů vypsal státní podnik tendry pro roky 2008 až 2010. Rozdělil je na dvě skupiny - v jedněch si budou LČR vytěžené dřevo prodávat samy, ve druhých budou prodávat přímo těžařské firmy.

Antimonopolní úřad se různými tendry Lesů ČR zabývá už několik let prakticky bez přestávky. Jedním z důvodů sporů je i změna názoru antimonopolních úředníků. Nejprve totiž rozhodli, že LČR nemusí postupovat podle zákona o zakázkách, později po konzultaci s Evropskou komisí vydali opačné stanovisko. Firma pak smlouvy s dosavadními partnery zrušila a vyhlásila nové soutěže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK