ÚOHS: Agel si může pronajmout železniční nemocnice

08.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. ledna (ČTK) - Železniční nemocnice a polikliniky může provozovat firma Agel. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Společnost ocelářského magnáta Tomáše Chrenka vyhrála tendr Českých drah, účastnila se ho jako jediná. Podle úřadu může mít Agel nemocnice v pronájmu, dostupnost ani kvalitu zdravotnické péče to nijak nenaruší, řekl mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Celkem chce Agel převzít šest zdravotnických zařízení, dosud provozuje deset nemocnic a jednu polikliniku.

ČD provozují železniční nemocnice na pražských Vinohradech a polikliniky v Nymburku, Plzni, České Třebové, Olomouci a Ostravě. Jejich celkový roční obrat dosahuje podle odhadů půl miliardy korun. Dráhy se k pronájmu rozhodly na základě studie, podle ní je ekonomicky nejvýhodnější řešení. Některá média ale naznačují, že pronájem pro dráhy nijak výhodný není.

Server Aktuálně.cz napsal, že roční cena dvacetiletého pronájmu bude 36 milionů korun a bude se navyšovat o inflaci. Dráhy se přitom údajně zavázaly financovat všechny opravy, podle některých odhadů na ně bude potřeba 200 až 300 milionů Kč. Mluvčí Agelu ČTK řekl, že ceny nebude firma komentovat.

Státní podnik vybral jako nájemce společnost Dopravní zdravotnictví z Chrenkovy skupiny, jiného zájemce ani neměl. Zadávací podmínky k tendru si sice vyzvedlo 13 firem, závazná nabídka však přišla pouze jedna. Dohodu o pronájmu už schválil i řídící výbor ČD.

Ani antimonopolní úřad v ní nevidí problém. "Činnost spojujících se soutěžitelů se protíná pouze na území města Ostravy, a to pouze v rozsahu ambulantní péče. V rámci této spádové oblasti navíc působí řada dalších zdravotnických zařízení, která představují alternativu pro pacienty," uvedl Chalupa.

Agel už získal do pronájmu i několik nemocnic na Olomoucku. Pronájem posvětil i antimonopolní úřad. Nejprve schválil fúzi Agelu s akciovou společností, do které se nemocnice sdružily, nedávno také zastavil řízení, které vedl kvůli výběrovému řízení olomouckého hejtmanství. Stěžovali si na něj opoziční zastupitelé, soutěžní úřad v něm ale chyby nenašel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK