Prodej nových osobních aut vzrostl o 6,9 pct

08.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Loni se v České republice prodalo téměř 132.542 nových osobních aut, což je o 6,9 procenta více než v roce 2006. O rekordních 16,2 procenta vzrostl prodej ojetých vozů. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Svazu dovozců automobilů.

Díky rekordnímu prodeji ojetých osobních vozů si majitelé loni zaregistrovali 212.869 ojetých osobních aut. "Tragédie je v tom, že ten nárůst je převážně u přestárlých vozidel," řekl tajemník svazu Pavel Tunkl. Téměř třetina registrovaných ojetin je starší deseti let.

O více než 12.000 kusů na 62.038 vzrostl prodej nových lehkých užitkových vozů, kam se vedle dodávek do 3,5 tuny počítají osobní vozidla s mřížkou oddělující zavazadlový prostor.

Stále větší podíl trhu osobních vozidel si ukrajují dovozci na úkor domácích výrobcích. Na celkovém počtu nově registrovaných osobních vozidel se dovoz podílí téměř 63 procenty, což je navýšení o pět procentních bodů. Na domácí výrobce tak připadá 37 procent.

Spolu s osobními a lehkými užitkovými vozidly zrychlil prodej nových nákladních vozů, autobusů a motocyklů včetně mopedů. "Motocykly slouží převážně k zábavě, takže je jasně vidět, že roste životní úroveň domácností," řekl Tunkl k jednostopým vozidlům, jejichž prodej vzrostl zhruba o čtvrtinu na 25.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK