MZe chystá zákon, který má napravit křivdy transformace

08.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Ministr zemědělství Petr Gandalovič předloží tento měsíc vládě zákon, který má napravit křivdy transformace. Ke svým penězům by tak měli přijít podílníci družstev, kteří se rozhodli pro finanční vypořádání a jejich družstva v průběhu sedmileté ochranné lhůty zanikla nebo z nich byl majetek vyveden do jiných společností. Některé zemědělské podniky tak budou muset vyplatit i desítky milionů korun, řekl ministr Gandalovič.

Zákon se bude podle odhadu ministerstva zemědělství týkat více než 100.000 lidí. Jeho osud je ale nejistý, proti je část vládních lidovců a podle některých zdrojů i zelení. "Nároky jsou celkem v řádu miliard, někdo říká deset miliard, já si myslím, že toho bude méně. Na jeden zemědělský podnik to dopadne v řádu desítek milionů, spíš méně," řekl Gandalovič.

Podle něho by vyplácení náhrad nemělo podniky existenčně ohrozit, protože dostávají vysoké dotace z EU. Navrhovaný zákon předpokládá odškodnění ze státních zdrojů za družstva, která zkrachovala bez nástupce. MZe odhaduje jejich podíl asi na tři procenta. "Pokud se jednalo o prodej polí či strojů za cenu běžnou, tehdy se zákon neaplikuje," dodal ministr.

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Miroslava Jirovského však vyrovnání stále probíhá a agrární podniky jsou s podílníky dohodnuty na vyplacení přibližně sedmi miliard korun. Pohledávky asi ve výši tří miliard Kč chybí vyplatit z družstev, která jsou v konkurzu a peníze v nich již nejsou. V takových případech by měl podle Jirovského poškozené vyplatit stát.

Zákon má řešit případy, kdy nově založené firmy podnikají s majetkem vyvedeným z původních družstev. Podílníci se neúspěšně domáhají svých prostředků u družstev, ale ta jsou často v konkurzu a nemají žádný majetek. Problémy způsobila sedmiletá lhůta, během níž museli čekat ti, kteří se rozhodli pro finanční vyrovnání. V té době nebyli v pozici věřitele a nemohli proto blokovat vyvádění majetků z družstev.

Nároky budou vypořádávány v cenách z 90. let, ačkoliv vlastníci půdy požadovali přepočet podle současné tržní hodnoty. Na prázdno vyšli také s požadavkem na vypořádání do 60 dnů, zákon předpokládá vytvoření splátkového kalendáře, který nesmí být delší než pět let.

Pokud se vláda shodne na předložení zákona do parlamentu, je však osud návrhu i nadále nejistý. Zřejmě jej nepodpoří opoziční komunisté ani sociální demokraté. Stínový ministr zemědělství za ČSSD Michal Hašek již avizoval předložení vlastní normy, která předpokládá odškodnění části poškozených ze státních zdrojů.

V případě, kdy se družstva dostala do konkurzu a jejich podílníci přišli vinou nekvalitní legislativy o peníze, měl by je stát odškodnit, uvedl Hašek. "U ostatních typů řízení existují standardní právní nástroje v občanském nebo trestním řízení, které by měly být využity," dodal.

"Mělo by se to rychle dokončit a potrestat ty, co podílníky z vypořádání vyšachovali, ale od toho jsou soudy. Premiér by na ně měl tlačit, aby tyto případy řešily," uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK