Sněmovna se příští úterý sejde kvůli daním a biopalivům

08.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Poslanecká sněmovna se v úterý 15. ledna sejde na mimořádné schůzi kvůli schvalování vládní novely zákona o spotřebních daních. Úprava zákona má omezit riziko daňových úniků při přimíchávání biolihu do benzinu. Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) ČTK a České televizi řekl, že schůzi k tomuto bodu svolal na žádost poslanců ODS. Schůze začne příští úterý ve 14:00, oznámil.

Přimíchávání biolihu do benzinu začalo 1. ledna, bez doprovodné legislativy ale při výrobě a distribuci biopaliv mohou vznikat daňové úniky. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) již dříve uvedl, že novela má dát správci daně větší možnost kontrolovat nakládání s lihem, což je údajně nezbytné vzhledem k množství lihu, které se začne vyrábět. Absence této novely by podle ministra účinnou kontrolu znemožnila.

Účinnost novely zákona o spotřebních daních by měla podle vládního návrhu nastat k 1. únoru. Do té doby by ji ale musel ještě stihnout schválit Senát a podepsat prezident. Někteří poslanci proto navrhují, aby vstoupila v účinnost první den v měsíci po vyhlášení ve sbírce zákonů. Sněmovní rozpočtový výbor a kontrolní výbor ji doporučily přijmout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK