OHL ŽS získala podíly na železničních zakázkách za devět mld. Kč

08.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid/Praha 8. ledna (ČTK) - Španělská stavební skupina OHL se prostřednictvím své české dceřiné firmy OHL ŽS podílí na třech českých železničních projektech za devět miliard korun. Podle agentury AFP to dnes oznámila španělská společnost. Jak ČTK řekl šéf Správy železniční dopravní cesty Jan Komárek, ve všech třech případech je OHL ŽS součástí konsorcia několika firem.

Největší zakázkou je výstavba části železničního koridoru z Bystřice nad Olší ke slovenským hranicím, která bude stát 4,9 miliardy korun. Vedoucím konsorcia je v tomto případě firma Subterra, specialista na podzemní práce, neboť největším projektem na trase je stavba tunelu. Součástí firemního uskupení je kromě OHL ŽS ještě ostravská firma Tchas.

Další dvě stavby se uskutečňují na jižní Moravě. Za 2,4 miliardy korun se přestavuje odstavné nádraží v Brně; na modernizaci se podílejí dvě firmy a OHL ŽS konsorcium vede. Nejmenší zakázkou je přestavba železničního uzlu v Břeclavi za 2,2 miliardy korun, na které se podílí i Skanska. V Brně by mělo být podle Komárka hotovo v roce 2009, zbylé dvě stavby skončí v roce 2010. Všechny stavby začaly během loňského roku.

Česká OHL ŽS (Obrascón Huarte Lain Železniční stavitelství) je součástí nadnárodní španělské stavební společnosti OHL od roku 2003. OHL ŽS je jednou z pěti nejvýznamnějších stavebních společností na českém trhu; podílí se na železničních, silničních, pozemních i inženýrských stavbách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK