Říman: České firmy vyčerpají až 95 procent peněz z OPPP

08.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - České firmy by z předchozího operačního programu Průmysl a podnikání (OPPP) z let 2004 až 2006 měly vyčerpat až 95 procent z téměř deseti miliard korun, které mají k dispozici. Novinářům to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, podle kterého bylo v závěru loňského roku domácím firmám a podnikatelům z OPPP vyplaceno 59 procent vyčleněných peněz. Dotace z OPPP mohou firmy čerpat do konce letošního roku.

"Máme vyhodnocené projekty i jejich rizikovost a jsme přesvědčeni, že budeme schopni vyčerpat peníze (z OPPP) ze zhruba 95 procent, což bych považoval za velký úspěch," uvedl Říman, který ale zároveň upozornil na to, že firmy musejí projekty, na které žádají dotace z OPPP, dokončit v první polovině letošního roku.

"EU v tomto smyslu není holubník a to české, že se to nějak vyřeší, neplatí. Pokud nebudou projekty dokončeny do července, tak v mnoha případech se peníze nestihnou proplatit do konce letošního roku," varoval.

Čerpání peněz z OPPP se podle Římana výrazně zrychlilo v loňském roce. "Na začátku roku (2006) bylo na úrovni 20 procent z celkové částky," podotkl Říman.

V dosavadním čerpání peněz z fondů EU patří ČR v rámci nově přijatých zemí mezi nejméně úspěšné. Mezi trojkou posledních je s Kyprem a Lotyšskem. Do konce loňského roku mělo Česko podle údajů ministerstva pro místní rozvoj vyčerpat z rozpočtového období 2004 až 2006 přibližně teprve polovinu ze 40 miliard korun, které má na tyto roky přidělené.

V novém operačním programu Podnikání a inovace budou mít čeští podnikatelé v letech 2007 až 2013 k dispozici včetně národního spolufinancování téměř 100 miliard korun, přičemž loni mohli díky vyhlášení prvních devíti programů z OPPI čerpat více než miliardu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK