Hlavní akciový index v USA má za sebou nejhorší start v historii

09.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. ledna (ČTK) - Akciový index S&P 500, který je vedle Dow Jonesova indexu považován za klíčový ukazatel vývoje cen akcií na amerických trzích, má za sebou letos vůbec nejhorší start v historii. Ještě nikdy na začátku roku neoslabil tak výrazně jako letos, kdy jeho hodnota za prvních pět dnů klesla o 5,32 procenta.

Index během úterního obchodování prolomil psychologickou hranici 1400 bodů a v jednu chvíli klesl až na 1388,30 bodu. Za poslední rok přitom index vystoupil až na 1576,09 bodu a ještě v polovině roku analytici očekávali, že index zakončí rok 2007 nad 1580 body.

Index je nyní více než 11 procent pod úrovní z loňského října, kdy byl na rekordu. V té doby byl i Dow Jonesův index nad 14.000 body, zatímco v úterý uzavřel na 12.589,07 bodu. Znamená to, že z technického hlediska jsou nyní americké akcie ve fázi korekce.

Na rozdíl od S&P 500 ale Dow Jonesův index za sebou nemá nejhorší start v historii. Za prvních pět dnů letošního roku klesl o 5,09 procenta, což je nejhorší start od roku 1978. Rekordní je u tohoto indexu pouze pokles v bodech. Indexy ale dlouhodobě rostou, takže toto srovnání nemá odpovídající vypovídací hodnotu.

"Vypadá to dost ošklivě. Opravdu to nevěstí nic dobrého," řekl hlavní analytik investiční společnosti Delta Global Advisors Bruce Zaro. Když už nic jiného, pak lze podle něj očekávat chaotické první čtvrtletí.

První týden roku přitom obvykle bývá velmi příznivý, protože se projevuje takzvaný lednový efekt. Řada investorů totiž těsně před koncem každého roku prodává akcie, které jsou ve ztrátě, aby mohli tuto ztrátu daňově uplatnit proti zisku z jiných akcií. Získané peníze obvykle hned po Novém roce znovu investují, často do stejných akcií.

"Očekávám, že trh bude mít sklon k velkým výkyvům. Chování trhu napovídá, že investoři jsou stále více přesvědčeni o tom, že už jsme možná v recesi," dodal Zaro. Všichni analytici ale jeho pesimismus nesdílejí.

"V tuto chvíli moc velké obavy nemám. Vývoj za pět dnů nedělá z hlediska chování trhu dlouhodobý trend. Není ale pochyb o tom, že tentokrát je to jiné, než bývá zvykem," řekl k situaci na trhu hlavní analytik společnosti Oakbrook Investments Peter Jankovskis. Část analytiků ale podle něj nynější pokles trhu špatně vyhodnocuje a komentuje ho amatérsky.

Jankovskis očekává, že navzdory špatnému začátku bude index S&P 500 za půl roku na vyšších hodnotách, než je teď. Za poklesem akciových trhů obecně stojí problémy na trhu bydlení v USA, podle analytika ale situace není tak špatná, jak někteří tvrdí. Sice přibývá případů, kdy lidé nejsou schopni se vypořádat s růstem úroků z hypoték, naprostá většina ale žádné problémy nemá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK