Japonské akcie navázaly na úterní růst, mírně zpevnil i dolar

09.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. ledna (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes zvýšily, a navázaly tak na růst z předchozího dne. Investoři měli zájem hlavně o podhodnocené tituly, pomohly ale také informace, že administrativa amerického prezidenta George Bushe se chystá daňovým zvýhodněním podpořit domácnosti i podniky ve snaze zabránit propadu ekonomiky do recese.

Index Nikkei 225 zpevnil o 70,49 bodu a den uzavřel růstem o 0,49 procenta na 14.599,16 bodu. Na začátku obchodování ale index klesal a ocitl se nejníže za rok a půl. Ještě lépe než Nikkei 225 si dnes vedl širší index Topix, který vzrostl o 1,51 procenta na 1424,29 bodu.

Oblibě se těší hlavně akcie firem, které jsou za současných podmínek na trhu schopny dál zvyšovat zisky. Nejvíce se tak nakupovaly například akcie farmaceutické společnosti Astellas Pharma anebo podniků, které patří mezi takzvané defenzivní tituly. Tedy takové, na které nemají příliš velký vliv výkyvy hospodářského cyklu.

Hned na začátku obchodování index Nikkei klesl zhruba o 1,7 procenta a dostal se nejníže od června 2006. Značný vliv měl pokles cen akcií na Wall Street, kterým uškodil předpoklad dalšího zhoršení americké ekonomiky a z části i dohady o nových problémech ve společnosti Countrywide Financial. Ta je největším poskytovatelem hypoték v USA.

"Je stále jasnější, že situace ve Spojených státech není dobrá," podotkl analytik makléřské společnosti Nikko Cordial Securities Hiroiči Niši. Podle něj se tak zvyšuje pravděpodobnost, že americká vláda bude problémy řešit pomocí nových opatření. Očekává se také, že americká centrální banka nebude otálet se snižováním úrokových sazeb.

Na devizovém trhu se obnovil pokles kurzu jenu, což je reakce na růst ochoty více riskovat. Investoři si všímají, že zatímco v USA akciové trhy klesají, Asie většinou stagnuje nebo mírně roste. Důkazem je nejen růst cen akcií v Japonsku, ale i v Číně, Koreji či Singapuru.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru prodával v kurzu 109,47 JPY, a oslabil tak z předchozích 109,28 JPY, kde byl v úterý. Na paritě s eurem japonská měna klesla na 161,22 ze 160,67 JPY, a také dolar vůči euru mírně klesl na 1,4724 z předchozího kurzu 1,47 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK