Inflace kvůli dražším potravinám a dopravě na šestiletém maximu

09.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Růst spotřebitelských cen na konci loňského roku meziročně zrychlil na 5,4 procenta z pěti procent v listopadu. Jde o nejvyšší meziroční nárůst od srpna 2001, oznámil dnes Český statistický úřad. Za růstem cen jsou stejně jako v předchozím měsíci především dražší potraviny, ale například i doprava. Průměrná meziroční míra inflace za celý rok 2007 dosáhla 2,8 procenta, zatímco o rok dříve ceny rostly o 2,5 procenta.

Proti listopadu se ceny v prosinci zvýšily o 0,5 procenta. Meziměsíční růst ovlivnilo především zvýšení cen potravin a nealkoholických nápojů. Zvýšily se hlavně ceny ovoce, pečiva, vajec, sýrů nebo jedlých olejů. Vyšší byly i ceny čokolády, kávy nebo kakaa. Vývoj cen v dopravě ovlivnil dražší benzin a růst cen jízdenek na železnici.

"Prosincový růst spotřebitelských cen nás svou agresivitou překvapil. Před lednovým cenovým skokem jsme pro prosinec očekávali oddechový čas," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. V únoru tak očekává od ČNB zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu.

Růst cen v celém roce 2007 ovlivnily především dražší potraviny nealkoholické i alkoholické nápoje, zdražení cigaret a tabáku. Ceny potravin a nealkoholických nápojů loni stouply o 4,7 procenta, zejména kvůli vývoji v posledních třech měsících roku. Pečivo v roce 2007 zdražilo o 10,2 procenta, mléko o 11,9 procenta a máslo o 11,3 procenta. Kvůli vyšší spotřební daní stoupla loni i cena cigaret a tabáku, a to o 10,2 procenta.

Některé potraviny ovšem loni byly levnější než v roce 2006. Klesly například ceny vepřového masa, uzenářského zboží, čokolády nebo čaje. Za celý rok 2007 klesy i ceny oděvů, spotřebičů pro domácnost, aut nebo fotoaparátů.

Za meziročním růstem cen v prosinci stojí především dražší potraviny, alkoholické nápoje, doprava, stravování a ubytování. Z potravin stouply ceny pečiva meziročně v prosinci o 20,5 procenta, z toho například chléb o 34,6 procenta. Ceny cigaret a tabáku se meziročně zvýšily o 29 procent. Pohonné hmoty zdražily o 12 procent, ceny jídel v restauracích o 3,7 procenta.

Čisté nájemné v prosinci meziročně stouplo o 9,6 procenta, z toho v bytech s regulovaným nájemným o 17,1 procenta. Naopak v bytech s tržním nájemným ceny klesly o 0,3 procenta.

Levnější v meziročním srovnání byly v prosinci ceny spotřebičů do domácnosti, aut, fotoaparátů. Z potravin byly levnější brambory, vepřové maso a cukr.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 6,5 procenta a ceny služeb o 3,6 procenta.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen v EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v listopadu 3,1 procenta, což je o 0,4 procentního bodu více než v říjnu. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku (o 13,7 procenta) a Bulharsku (o 11,4 procenta) a nejméně v Nizozemsku (o 1,8 procenta) a Finsku (o 2,1 procenta). Na Slovensku zpomalil cenový růst na 2,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK