Agrofert může od Unipetrolu koupit Agrobohemii, řekl ÚOHS

09.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. ledna (ČTK) - Skupina Agrofert může od Unipetrolu koupit polovinu společnosti Agrobohemie. Stane se tak jejím jediným vlastníkem. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Spojení nepoškodí český trh, řekl dnes ČTK mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

Agrofert už v oblasti chemického průmyslu vlastní firmy Precheza a Duslo. Podle ÚOHS fúze nezvýší tržní podíly firem. "Spojením naopak dochází ke snížení tržních podílů ve výrobkových oblastech, na nichž působí skupina Unipetrol, která se po realizaci spojení stane konkurentem Agrobohemie," popsal Chalupa.

Na prodeji podniku se firmy dohodly koncem loňského října, kdy uzavřely několikaletý spor o koupi Agrobohemie. Podle dohody by měla Deza ze skupiny Agrofert koupit také akcie firmy Synthesia (dříve Aliachem). Unipetrol vlastní 50 procent akcií Agrobohemie a 38,79 procenta akcií Synthesie.

O prodeji jednaly skupiny už v letech 2000 a 2001. Ve smlouvách o budoucím prodeji bylo mimo jiné sjednáno právo Unipetrolu nebo Dezy požádat druhou stranu o uzavření smlouvy o koupi akcií v případě významné změny vlastnické struktury.

V roce 2005 tak Deza vyzvala Unipetrol, jehož vlastníkem se mezitím stal polský PKN Orlen, k uzavření smluv o koupi akcií podle dříve podepsaných dohod. Polský koncern však prohlásil, že od smluv ustupuje; podle názoru představenstva trpěly smlouvy o koupi akcií právními vadami. Agrofert označil odstoupení od smluv za neúčinné a podal proti společnosti Unipetrol u Městského soudu v Praze dvě žaloby. Ty nedávno stáhl a s Unipetrolem se vyrovnal mimosoudně.

Agrofert i Unipetrol patří mezi největší holdingy na českém trhu. Petrochemická skupina Unipetrol předloni vykázala výnosy 95 miliard korun a čistý zisk 1,6 miliardy. Konsolidované tržby Agrofertu za rok 2006 činily 72 miliard Kč, zisk dosáhl 3,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK