Koruna po zveřejnění prosincové inflace posílila na 25,96 Kč/EUR

09.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Koruna po zveřejnění výsledků prosincové inflace posílila pod hranici 26,00 Kč za euro. Před 11:00 se česká měna obchodovala za 25,96 Kč/EUR a 17,65 Kč/USD. K oběma hlavním světovým měnám se tak přiblížila k historickému maximu. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Dnešní zveřejnění inflačních dat znamenalo pro korunu podporu pro průnik pod hranici 26,00 Kč/EUR," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Prosincová inflace podle něj překvapila vysokým číslem, přestože se další akcelerace cenového indexu čekala až po přelomu roku. Nové údaje podporují názor, že ČNB s velkou pravděpodobností zvýší sazby už v únoru, a to i při současném silném kurzu měny, dodal.

Negativní vývoj na světových akciových trzích korunu v růstu příliš neomezuje, upozornil Vlk. Jeho vliv prý není výrazný ani u ostatních středoevropských měn, které si připisují mírné zisky. Na eurodolarovém trhu není nic nového, kurz se pohybuje kolem 1,4716 USD/EUR. Kalendář na dnešek obsahuje jen méně důležité události, trh by tak mohl vyčkat bez větších změn až na čtvrteční jednání Evropské centrální banky, podotkl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK