Goldman Sachs čeká v USA ekonomickou recesi

09.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. ledna (ČTK) - Americká ekonomika letos zřejmě upadne do recese, která bude trvat dvě čtvrtletí po sobě. Předpověděla to dnes přední americká investiční banka Goldman Sachs. Centrální banka (Fed) bude nucena snížit základní úrokové sazby během 1. pololetí až na 2,5 procenta z nynějších 4,25 procenta, předpovídá Goldman ve zprávě pro klienty.

Hrubý domácí produkt klesne podle banky ve druhém i třetím čtvrtletí v celoročním přepočtu o jedno procento. Za celý rok však Goldman Sachs očekává růst HDP o 0,8 procenta. Míra nezaměstnanosti podle prognózy do roku 2009 vzroste na 6,5 procenta z nynějších pěti procent.

Recesi letos očekávají i někteří jiní analytici. Ekonom David Rosenberg z banky Merrill Lynch v pondělí uvedl, že páteční zpráva o prudkém prosincovém oslabení trhu práce potvrdila, že ekonomika vstupuje do recese. Ekonomickým poklesem tak vyvrcholí americká hypoteční krize, která začala loni na jaře a během loňského roku ochromila úvěrové trhy, otřásala finančními trhy a nutila velké světové banky odepisovat miliardové ztráty.

Nástup recese donutí Fed k dalšímu snižování úroků a zlevňování úvěrů, které by mělo ekonomiku opět nastartovat; základní sazba by podle Goldman Sachs měla letos klesnout ještě o téměř dva procentní body. Fed začal snižovat sazby loni v září a z původní úrovně 5,25 procenta je zatím zredukoval o jeden procentní bod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK