Hypoteční banky měly loni opět rekordní rok

09.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Hypoteční boom pokračoval v Česku i v loňském roce, když za celý rok 2007 hlásí hypoteční banky rekordní nárůst nově poskytnutých hypotečních úvěrů. Největší hypoteční banky, Česká spořitelna a Hypoteční banka, loni půjčily na hypotékách dohromady přes 85 miliard korun. Podle odhadů expertů loni všechny banky dohromady takto poskytly 150 miliard korun, trh tak stoupl zhruba o polovinu.

Lidé si také půjčují v rámci hypotéky více peněz než v minulosti, když průměrná výše hypotečního úvěru u bank se loni zvýšila na 1,7 milionu Kč.

Výrazný, více než dvojnásobný nárůst hypotečních úvěrů loni zaznamenala Raiffeisenbank. Ta poskytla v roce 2007 lidem hypotéky za 21,4 miliardy korun. O více než polovinu zvýšila obchody Hypoteční banka, když půjčila více než 40 miliard korun. Hypoteční banka poskytuje úvěry i klientům Československé obchodní banky a Citibank. Česká spořitelna loni poskytla hypotéky za 45,4 miliardy Kč a obchody jí tak stouply o více než čtvrtinu.

"Vysoký zájem o nové bydlení a hypotéky bude určitě trvat i v dalších letech. Loňská padesátiprocentní dynamika růstu však byla extrémní. V roce 2008 očekáváme vzhledem k této obrovské základně zhruba desetiprocentní růst," odhadl generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. Zájem o hypoteční úvěry i v příštím roce očekává i zástupce ředitele úseku rozvoje obchodu České spořitelny Pavel Kühn. "Za reálný považujeme desetiprocentní nárůst jejich objemu," uvedl.

Zájem lidí by měl tlumit postupný růst úrokových sazeb. Podle některých odhadů letos stoupne kvůli tomu totiž měsíční splátka hypotéky ve srovnání s předešlými léty až o 2000 korun měsíčně.

Za velkým nárůstem hypoték loni podle bank stojí především jednodušší možnost získat hypotéku a rozšíření produktové nabídky. Hypoteční banka nabídla klientům například třicetiletou fixaci úrokové sazby, dálkový výpis z katastru nemovitostí zdarma, hypotéku bez poplatku nebo hypotéku on-line. Raiffeisenbank například nabídla možnost mimořádných splátek zdarma, splatnost úvěrů prodloužila až na 40 let nebo umožnila odklad splátek.

Zájem o hypotéky je podle údajů Raiffeisenbank zhruba rovnoměrný v celé České republice. "Více než 37 procent úvěrů bylo poskytnuto v Praze, 40 procent ve zbytku Čech a 23 procent na Moravě. Roste i zájem cizinců o úvěry, zhruba každý dvacátý úvěr byl poskytnut cizím státním příslušníkům, především občanům Evropské unie," uvedl mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Hypoteční banky poskytly občanům od počátku své činnosti v polovině 90. let do září roku 2007 přes 319.000 hypoték za více než 434 miliard.

Hypotéky rovněž výrazně přispívají k rostoucímu zadlužení domácností. Podle údajů České národní banky dlužili Češi finančním institucím ke konci loňského listopadu téměř 700 miliard korun, meziročně o 173 miliard více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK