Koruna vylepšila historický rekord na 25,93 Kč/EUR

09.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Česká měna dnes odpoledne dále posílila a po 16:00 lehce vylepšila své historické maximum proti euru na 25,93 Kč/EUR. Před 17:00 byla o tři haléře slabší. Vůči dolaru stála koruna na 17,68 Kč/USD, což bylo také blízko rekordu. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Kurz domácí měny dnes hned v úvodu pronikl pod 26,00 Kč/EUR, kde se držel celý den. Hlavním impulzem pro posílení koruny byla inflace," popsal obchodování analytik Patrie Tomáš Vlk. Vyšší prosincové číslo podle něj utvrzuje trhy v očekávání, že ČNB přistoupí na příštím jednání ke zvýšení sazeb. Propady na evropských akciových trzích neměly na měny v regionu větší vliv, čímž mohla koruna těžit z domácích zpráv, dodal.

Vyšší úrokové sazby tlačí na posilování koruny, proto také ihned po zveřejnění zprávy koruna k euru výrazně zpevnila, souhlasila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Koruna je podle ní již velmi silná, skoro by se prý dalo říci 'přehřátá'. Pravděpodobnost jejího dalšího posilování tedy klesá a naopak roste pravděpodobnost dočasné korekce, tedy oslabení nad 26,00 Kč/EUR. "Tento obrat ale může přijít ještě až za několik dní, během nichž kurz prozatím ještě může dosavadní maximum o nějaký ten haléř posunout," poznamenala.

Dolar posílil proti euru na 1,4670 USD/EUR. Pomoci mu mohly zprávy o možných daňových úlevách v USA, kterými by vláda podpořila ekonomiku. Klíčovou událostí čtvrtka bude jednání Evropské centrální banky. "Změna sazeb se nečeká, důležitý bude následný projev prezidenta ECB Jean-Claude Tricheta. Poslední příspěvky se nesly spíše v jestřábím duchu a podobně by mohl vyznít i ten čtvrteční," podotkl Vlk.

Pro české spotřebitele posilující koruna znamená zlevnění dováženého zboží ze zahraničí, především elektroniky, oblečení a také zájezdů do ciziny. Na druhou stranu čeští exportéři ztrácejí cenovou konkurenceschopnost na zahraničních trzích a silná koruna se negativně může promítnout do jejich hospodářských výsledků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK