Fortune: Evropským podnikatelem roku je šéf firmy Gucci

09.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 9. ledna (ČTK) - Roberta Poleta, který v posledních třech letech zařídil oživení přední světové skupiny luxusních výrobků Gucci Group, ocenil americký týdeník Fortune cenou Evropský podnikatel roku. Asijským podnikatelem roku jmenoval Fortune šéfa japonské stavební firmy Mori Building Minorua Moriho, který postavil v Šanghaji dosud největší budovu světa.

"Jsem touto poctou překvapen a jsem z toho šťastný," řekl Polet po dnešní zprávě Fortune. Časopis uděluje ceny pro evropské a asijské podnikatele od roku 2001.

Polet se stal generálním ředitelem Gucci v roce 2004 a od té doby dovedl řadu značek skupiny od ztrátovosti k zisku. Zisk a tržby celé skupiny v poslední době prudce rostou.

Nizozemec Polet přišel ke Gucci od britsko-nizozemského výrobce spotřebního a potravinářského zboží Unilever. Zavedl pro každou značku funkce kreativního i finančního ředitele, čímž pevně svázal módu s komerční stránkou. Jeho tříleté cíle nyní plní téměř každá značka skupiny, nejlépe kabelky Bottega Veneta, módní oděvy Balenciaga a divize šperků Boucheron.

Moriho Mori Building postavila šanghajské Světové finanční centrum, které se otevře letos na jaře. Mori stavěl i tokijské luxusní komplexy Roppongi a Omotesando.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK