Americké akcie po několika dnech ztrát vzrostly

10.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. ledna (ČTK) - Americké akcie ve středu po několika dnech ztrát vzrostly, trh Nasdaq tak přerušil osmidenní pokles. Obavy z recese ekonomiky Spojených států přiměly investory nakupovat akcie společností ze zdravotní péče a dalších sektorů, které jsou vůči poklesu ekonomiky odolné.

Index Dow Jones posílil o 146,24 bodu na 12.735,31 bodu, tedy o 1,16 procenta. Index Nasdaq Composite se zvýšil o 1,39 procenta na 2474,55 bodu se ziskem 34,04 bodu.

Obchodování výrazně kolísalo; přes trh se během dne přelilo několik pozitivních a negativních vln. Středa byla prvním dnem letošního roku, kdy vzrostly všechny tři hlavní akciové indexy včetně S&P 500 za širší trh.

Poté, co akcie zaznamenaly nejhorší pětidenní sestup, jaký je na začátku roku v záznamech, investoři nakupovali akcie technologických titulů. Nahoru tak šly emise softwarového Microsoftu i výrobce iPodů, iMaků a iPhonů Apple. Zájem byl i o akcie farmaceutické skupiny Merck či koncernu Coca Cola.

"Dosáhli jsme určitě jisté podhodnocené úrovně kvůli veškeré té nejistotě kolem úrokových sazeb a celé ekonomiky," uvedl analytik chicagské společnosti FuturePath Trading LLC. "Vždycky se najdou lidi, kteří mají zájem kupovat zlevněné tituly, a teď je ten případ," dodal.

S rostoucími akciemi šel nahoru i dolar, když se na devizovém trhu obrátila pozornost investorů ke slabším číslům o německé průmyslové výrobě. Kurz eura za celý den oslabil o 0,3 procenta na 1,4661 USD a dolar vůči japonské měně stoupl o 0,8 procenta na 109,82 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK