Koruna posílila na nový rekord 25,90 Kč/EUR

10.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Koruna dnes v úvodu obchodování posílila na nový rekord 25,90 Kč za euro, vyplývá z informací serveru Patria Online. Česká měna už ve středu po zveřejnění výsledků prosincové inflace posílila pod hranici 26,00 Kč za euro a 17,65 Kč/USD. K oběma hlavním světovým měnám se tak přiblížila k historickému maximu.

Podle středečního vyjádření analytičky Next Finance Markéty Šichtařové je koruna nyní velmi silná, skoro by se prý dalo říci "přehřátá". Pravděpodobnost jejího dalšího posilování tedy klesá, a naopak roste pravděpodobnost dočasné korekce, tedy oslabení nad 26,00 Kč/EUR. "Tento obrat ale může přijít ještě až za několik dní, během nichž kurz prozatím ještě může dosavadní maximum o nějaký ten haléř posunout," poznamenala.

Pro české spotřebitele posilující koruna znamená zlevnění dováženého zboží ze zahraničí, především elektroniky, oblečení a také zájezdů do ciziny. Na druhou stranu čeští exportéři ztrácejí cenovou konkurenceschopnost na zahraničních trzích a silná koruna se negativně může promítnout do jejich hospodářských výsledků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK