Indická Tata představila superlevné auto Nano

10.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dillí 10. ledna (ČTK) - Indická společnost Tata Motors představila svůj superlevný osobní automobil, který by měl pro masový automobilismus v Indii být podobným impulzem jako v poválečné Evropě Volkswagen Brouk nebo Fiaty 500 a 600. Model Nano se začne prodávat během tohoto roku za 100.000 rupií, tedy asi 45.000 korun.

Dlouho očekávaný nejlevnější automobil světa předvedl na autosalonu Auto Expo v Dillí šéf společnosti Ratan Tata. Firma slíbila konkrétní cenu již před pěti lety, i když tehdy byly ceny surovin mnohem nižší. "Slib je slib," prohlásil Tata.

Nano je čtyřdveřový a čtyřsedadlový hatchback, jehož základní verze bude mít motor o obsahu 624 kubických centimetrů. Cena vozu bude téměř o polovinu nižší než dosud nejlevnější vůz na zdejším trhu, minivůz Maruti 800, a jen dvakrát vyšší než základní cena motorky o obsahu 100 kubických centimetrů.

Tata uvedl, že Nano bude na indických silnicích, kde dominují motorky a skútry, vůz s nejnižšími emisemi a bude splňovat požadované bezpečnostní normy. Jeho spotřeba bude asi pět litrů na 100 km.

Společnost Tata Motors je původně výrobcem nákladních vozů a osobní automobily produkuje teprve deset let. O jejích ambicích svědčí i to, že je největším kandidátem na koupi britských luxusních značek Jaguar a Land Rover od americké firmy Ford.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK