Přebytek zahraničního obchodu v listopadu rekordní na 11,3 mld Kč

10.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v listopadu 2007 přebytkem 11,3 miliardy korun, což je meziročně o 6,4 miliardy korun více a zatím nejlepší listopadový výsledek. Oznámil to Český statistický úřad. Vysokého přebytku přitom země dosáhla při nižším meziročním růstu dovozu i vývozu. Ke zlepšení bilance přispěl zejména obchod s dopravními prostředky, polotovary a materiály, růst deficitu naopak statistikové zaznamenali v obchodě s chemickými výrobky a minerálními palivy.

Podle předběžných údajů vzrostl vývoz v listopadu meziročně v běžných cenách o 11 procent a dovoz o 8,2 procenta. Tempo růstu vývozu bylo nejnižší od srpna 2006, tempo růstu dovozu od dubna 2006, uvedl ČSÚ. Za celý loňský rok by podle odhadů analytiků Patria Finance přebytek obchodní bilance mohl dosáhnout 85 miliard až 88 miliard korun, což by bylo nejvíce v historii.

"Listopadový přebytek zahraničního obchodu je pro trhy velkým překvapením, překonán byl i ten nejoptimističtější tržní odhad. Exporty stále táhne silná zahraniční poptávka, naopak importy stále nijak výrazně nezatěžují vysoké ceny komodit na světových trzích ani silná spotřeba tuzemských domácností. Zveřejněné tak rozhodně nebude důvodem pro to, aby koruna výrazně korigovala své současné zisky, spíše naopak," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky.

Celkový přebytek obchodní bilance za leden až listopad vzrostl meziročně o 43,7 miliardy na 87,2 miliardy korun, přičemž vývoz se zvýšil o 15,8 procenta a dovoz o 13,9 procenta.

Za posledních 12 měsíců se v porovnání s předchozími 12 měsíci zvýšil vývoz o 15,6 procenta a dovoz o 13,8 procenta. Obchodní bilance dosáhla aktiva 83,5 miliardy Kč, což představuje zlepšení o 44 miliard korun.

Vlivem posílení koruny vůči euru, a zejména k dolaru rostl v listopadu zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura a na dolary než v korunách, poznamenal ČSÚ.

Se 27 státy Evropské unie byla listopadová bilance kladná 43,7 miliardy Kč, se státy mimo EU záporná 32,4 miliardy korun. Přebytek se meziročně zvýšil v obchodě s Německem o 2,6 miliardy Kč, Británií o 1,7 miliardy Kč, Itálií o 1,6 miliardy, Ukrajinou o 0,9 miliardy, Švýcarskem o 0,8 miliardy Kč a Slovenskem o 0,7 miliardy korun. Klesl deficit obchodu s Ruskem o 2,1 miliardy Kč a Ázerbajdžánem o miliardu korun. Prohloubil se schodek obchodu s Čínou o 4,1 miliardy Kč, Japonskem o 1,9 miliardy a Irskem o 0,6 miliardy Kč. Přebytek klesl v obchodě s Maďarskem o miliardu Kč a Rakouskem o 0,7 miliardy korun.

Celkový dovoz minerálních paliv poprvé od září 2006 vzrostl, a to o 12,3 procenta, zejména pak vlivem vyššího dovozu zemního plynu. Dovoz ropy byl nižší než v listopadu 2006, zvýšil se ale dovoz ropných výrobků a příbuzných materiálů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK