Pávek: Omezování podpory bydlení je velká chyba

10.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Omezování státní podpory bydlení považuje odstupující náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Pávek za zásadní chybu. Za další důležitý problém označil stavební zákon, který v současné podobě neumožňuje stavět v malých obcích bez územních plánů. Přijetí jeho novely podle Pávka ztěžuje ministerstvo životního prostředí. Pávek, který z funkce odstoupí v pátek 11. ledna, to řekl v rozhovoru pro ČTK.

"Bohužel musím říci, že se v této oblasti nepodařilo spolupracovat s ministerstvem životního prostředí, které nám neustále hází klacky pod nohy bez jakéhokoli zájmu o nápravu," uvedl Pávek k novele stavebního zákona, která teď čeká ve sněmovně na druhé čtení. Novela stavebního zákona má napravit či odstranit některé chyby vzniklé v novém stavebním zákonu platném od ledna.

Neutěšená situace panuje podle odstupujícího náměstka také ve státní podpoře bydlení. "Považuji za naprosto trestuhodnou chybu této vlády, že se k otázce bydlení a rekonstrukce bytového fondu nestaví koncepčně," řekl Pávek k zastavení většiny programů Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB).

"Po letech, kdy se konečně některé programy podařilo rozjet a ukázalo se, že mají významný motivační efekt z hlediska vstupu soukromého kapitálu, tak tyto programy omezit, nebo dokonce zastavit, považuji za naprosto trestuhodné," dodal.

Vláda plánuje, že z 11 různých programů SFRB pozastaví osm, jeden nový zavede. Snížit se má například také státní podpora programu Panel, který pomáhá opravovat zchátralé panelové domy.

Seškrtání peněz pro program Panel nepřinese podle Pávka nic dobrého. "Vláda dala o dvě miliardy méně, než kolik by bylo na program Panel potřeba a já to považuji za velkou chybu," prohlásil k omezení programů SFRB odstupující náměstek. Za svůj neúspěch v úřadu to však nepovažuje, protože to podle Pávkových slov šlo mimo jeho kompetenci.

"Doufám, že se některé kroky, které jsme podnikli, podaří ještě zrealizovat, a že by se v letošním roce v rámci vnitřních kapitol mezi rezorty podařilo peníze do SFRB nalít tak, aby ten program neskončil na úbytě," uvedl Pávek. Opravu podle něj vyžaduje ještě 80 procent všech panelových domů.

V minulosti se prostředky na opravy panelových domů nevydávaly podle Pávka vždy účelně. "Zkušenost z minulých let nám ukazuje, že tomu tak ne vždy bylo, že řada peněz byla promrhána na nekvalitní práci. Lidé, kteří v panelových domech bydlí, tak vlastně platí dvakrát. Jednak platí úvěry a jednak nemají z čeho, protože žádané úspory například na teple a energiích, které si od toho slibovali, nenastaly," upozornil Pávek.

Mezi opatření směřující k nápravě patří podle Pávka například prodlužování záručních lhůt na prováděné opravy a upřednostňování komplexnějších oprav před drobnými zásahy. Tato opatření však mají vejít v platnost až nařízením vlády na základě příslušných podkladů, které jsou prý již připravené, ale realizace zůstane už na jeho nástupci.

Za úspěch svého úřadování označil Pávek zvýšení podpory bydlení pro malé obce. "Tam považuji za velký úspěch vypracování takzvaného koeficientu spravedlnosti, který by měl zajistit to, aby si chudé obce, které většinou v celém projektu nemají finanční prostředky na spolufinancování nebo spoluúčast v plném rozsahu, dostaly dotaci vyšší. A zase naopak, aby ty bohatší, které mohou bez problémů spolufinancování poskytnout, dostaly dotaci nižší," popsal další z výsledků svého působení na MMR. "Aby se tedy podporované bydlení dostalo do oblasti venkova, kde je velmi zapotřebí a nikoho to doposud netrápilo," dodal.

Pávek z funkce odchází z části kvůli rodině, z druhé poloviny kvůli nespokojenosti s prací ve vysoké státní správě. "Jsem člověk, který upřednostňuje věcná řešení, byť náročná, třeba i časově dlouhodobá, ale chci vidět na konci konkrétní výsledek. A to v centrální správě asi očekávat nelze," řekl k některým důvodům odchodu z funkce. "Systém je dlouhodobě nastaven tak, že neumí reálně pomoci, a to mě štve," poznamenal.

Pávek působil za Stranu zelených (SZ) ve funkci náměstka MMR od února 2007. Do jeho kompetence patřila bytová politika, územní plánování a stavební řád. Nyní se vrací do funkce starosty Jindřichovic pod Smrkem, kde proslul jako bojovník proti byrokracii, když státním úředníkům zakázal vyhláškou vstup do obce. Soud později vyhlášku zrušil. Pávek patří ve SZ ke kritikům politiky Martina Bursíka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK