Bohemia Sekt loni o desetinu zvýšil prodej sektů

10.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Starý Plzenec (Plzeňsko) 10. ledna (ČTK) - Bohemia Sekt, největší výrobce sektů a vín v Česku, prodal loni téměř 11,5 milionu lahví sektů, nejvíce od roku 1999 před oslavami milénia. Meziročně jde o více než desetiprocentní nárůst. Z této své hlavní kategorie podnik inkasoval přes 50 procent loňských tržeb, které meziročně vzrostly o jedno procento na 1,6 miliardy korun. Vína, jež se na nich podílela pětinou, se meziročně propadla o necelých 15 procent, což je dáno odklonem od nejlevnějších kategorií. Řekl to finanční ředitel Ondřej Beránek.

Skupina celkem prodala téměř 28 milionů lahví sektů, vín a lihovin. "Čtyřprocentní meziroční pokles byl dán plánovaným ústupem od levnějších kategorií a soustředěním na značkové produkty středního a vyššího cenového segmentu, jejichž prodeje rostly," uvedl ředitel.

Podnik, který loni v únoru zdražil ceny svých produktů v průměru o tři procenta, vykázal za rok 2006 čistý zisk 112 milionů korun, nejvíce v historii. "Za loňský rok bude opět vyšší," odhadl Beránek. Rozhodl o tom poslední měsíc roku, kdy firma prodala více než pětinu produkce.

Prodej klidných vín Bohemia Sektu klesl v loňském roce meziročně o 15 procent. "Střední a prémiová kategorie, do níž patří Víno Mikulov, Habánské sklepy, Chateau Bzenec a Vinařství Pavlov, nám ale vzrostla téměř o desetinu," uvedl finanční ředitel. Nejlevnější stolní druhy se však propadly o více než 15 procent.

Lihoviny, jejichž výrobu převzal podnik v polovině roku 2005, se na loňských tržbách podílely téměř třetinou. Firma jich prodala 5,2 milionu lahví. Meziročně to bylo o 200.000 lahví méně. Nejprodávanějšími byly vodky - Pražská vodka a Nordic Ice, nejvýraznější nárůsty vykázala loňská novinka Black Widow Fernet.

Export do 18 zemí tvořil čtyři procenta objemu prodaných lahví. Gró tvořila klidná vína z Mikulova řady "motýl", která putovala na Slovensko, uvedl Beránek. Silný byl také vývoz sektů do Belgie. Export lihovin se zvýšil na dvojnásobek.

Bohemia Sekt, stoprocentně ovládaný německou skupinou Henkell & Söhnlein, loni investoval, podobně jako v roce 2006, téměř 50 milionů Kč do technologií a do obnovy vinic. Během deseti let tak vložil podnik se 300 lidmi do zařízení a výsadby vinic jednu miliardu korun a je dostatečně modernizován. Peníze nyní jdou hlavně do marketingu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK